All for Joomla All for Webmasters

nine operettszinhaz 202109 2

  BUDAPESTI OPERETTSZINHAZ LOGO

Az új évad szeptemberben a NINE - KILENC musical premierjével kezdődik, amely Federico Fellini híres, önéletrajzi ihletésű filmje, a 8 és fél színpadi adaptációja.

NINE - KILENC, MUSICAL, BUDAPESTI OPERETTSZÍNHÁZ 2021.09.24-TŐL


Divatos színek - A színek jelentése 3. Rózsaszín

Divatos színek - A színek jelentése 3. Rózsaszín - Romantika

 

A rózsaszín nevét a rózsa virágról kapta. A felmérések szerint Európában és Amerikában a rózsaszín leggyakrabban a nőiesség, érzékenység, gyengédség, romantika, báj, remény és a gyermekkor színe.
A szín az egyetemes, feltétel nélküli szeretet jelenti önmagunk és mások iránt. Képviseli a barátságot, a  szeretetet, a harmóniát, a belső békét és a megközelíthetőséget. A rózsaszín a hivatalos színe a kislányoknak és képviseli a cukiságot és hogy minden szép.

 

Míg a vörös szín felizzítja a szenvedélyt, az agressziót és a cselekvést, a nagy mennyiségű rózsaszín képviseli a romantika varázsát. Ha feketével társítják, energikusabbá válik és az erotika, a csábítás eszköze (mint Marilyn Monroe  a Szőkék előnyben című filmben). Ha fehérrel társítják, az ártatlanság, gyengédség érzetét erősíti.

A náci Németországban az 1930-as és 1940-es években a a koncentrációs táborokban a fogvatartottak, akiket azzal vádolták, hogy homoszexuálisak, kénytelenek voltak rózsaszín háromszöget viselni. Ez az oka, hogy a rózsaszín háromszög a modern melegjogi mozgalmak szimbólumává vált.

A divat világába a 20. században az olasz szürrealista tervező, Elsa Schiaparelli hozta be az új, sokkoló rózsaszínt, melyet a bíbor és egy kis fehér kombinációjával alkalmazott. Ez lett az ő jellegzetes színe. Létrehozott egy nagy botrányt kavart parfümot is azonos névvel, melyet egy női mellszobor formájú üvegben árult. A rózsaszín rúzsról úgy gondolják, hogy nagyon figyelemfelkeltő és  a vöröses ruhákhoz és kiegészítőkhöz passzol.

John F. Kennedy amerikai elnök felesége, Jacqueline Kennedy tette a rózsaszínt igazán népszerűvé, amikor 1962-ben, a Mona Lisa első amerikai bemutatásán pózolt a francia kulturális miniszter társaságában.

Bár úgy tartják, hogy a rózsaszín az egyetlen szín, amelynek nincsen semmilyen negatív hatása, mégsem ez a legkedveltebb szín. A felmérések szerint Európában és az Egyesült Államokban,
a rózsaszín csak a válaszadók 2%-ának volt a kedvence, míg 45% a kék mellett döntött. Jelentős különbség volt a férfiak és a nők tekintetében, a nők 3%-ának, míg a férfiak kevesebb, mint 1%-ának kedvence a rózsaszín.

A rózsaszín megnyugtatja az érzelmi energiákat, enyhíti a haragot és az agressziót. A vizsgálatok megerősítették, hogy a nagy mennyiségű rózsaszín használata megnyugtatja az idegeket, ugyanis erőszakos és agresszív foglyok, illetve börtönőrök nyugodtabbá váltak egy időre rózsaszín szobába helyezve.

A halvány rózsaszín inkább az érzékenység és feltétel nélküli szeretet, míg az erősebb, harsány pink inkább a szenvedélyes, játékos, pajkos és érzéki szeretet. Meleget és a boldogságot, az élet szeretetét sugározza.

Lássa Ön is rózsaszínben a világot, de vigyázzon, hogy ne legyen túl naiv és gyenge!

 

 

 

Cimkék: : divatos színek, női divat 2014, női divat magazin, női divat