All for Joomla All for Webmasters

nine operettszinhaz 202109 2

  BUDAPESTI OPERETTSZINHAZ LOGO

Az új évad szeptemberben a NINE - KILENC musical premierjével kezdődik, amely Federico Fellini híres, önéletrajzi ihletésű filmje, a 8 és fél színpadi adaptációja.

NINE - KILENC, MUSICAL, BUDAPESTI OPERETTSZÍNHÁZ 2021.09.24-TŐL


A divatvilág és a drogok

Női divatmagazin - Moschino kapszula kollekció

Mi köze a valóságban a divatvilág szereplőinek a drogokhoz?

noi divatmagazin moschino kapszula kollekcio 2A sztori ott kezdődik, hogy októberben az egyik óriásira nőtt amerikai ruhát, cipőt, kiegészítőket áruló kiskereskedelmi hálózat kivette kínálatából Jeremy Scott gyógyszer fókuszú "Moschino kapszula kollekcióját" (már a kapszula kollekció is elég gyanús elnevezés), miután a vásárlók arra panaszkodtak, hogy a kollekció az opioidok fogyasztását népszerűsíti. Az opioidok természetes, félszintetikus és szintetikus vegyületek, melyek a morfinhoz hasonlóan a szervezet opioid receptorain hatnak. Hazánkban szigorúan receptköteles gyógyszerek, kivéve egyes származékokat, melyeknek nincsen központi idegrendszeri hatásuk, viszont hasmenésben (Imodium) és köhögéscsillapításban (Robitussin) kitűnően használhatók. A Nordstrom ruhakereskedés (amelynek mintegy 350 üzlete van Amerikában) döntése a konzervatívabb elvekkel való egyetértést sugallja, mint korábban a Ronald Reagan által közvetített "Csak mondj nemet" üzenet, amikor szintén előfordult, hogy a divattervezők a bódítószeres világból merítettek ihletet és erre figyelmeztetőleg reagált a politika, majd a nagyobb kereskedők is.

 

noi divatmagazin andrew groves

noi divatmagazin andrew groves 1Korábban történt egy olyan eset, amikor Andrew Groves az 1999 tavasz-nyári divatbemutatóját "Kokainos Esték" címen indította útjára, és a rendezvényen fehér  porral borította be a kifutót és az egyébként roppant stílusos, szinte csak fehér, majd szivárvány szettek mellett feltűnt néhány "acél nyakörv és bilincs", illetve a csattanó egy borotvapengékből készített ruha volt. Vagy említhetnénk a '90-es évek népszerű "heroinos tyúk" imázsát is, amikor a csontváz arcú, maszatolt szemhéjfestékes és lesoványodott modellek voltak a menők, mint pl. a fiatal Kate Moss. És most, úgy tűnik, hogy a divattervezők egyre inkább művészi inspirációt keresnek a gyógyszerekben, hiszen már nem csak 1-1 kirívó eset van, hanem gyakorlatilag sorolni lehet a hasonló jelenségeket: ott vannak a Vetements csizmák valóságos öngyújtó sarkai, a szerintem már ízléstelen Hood By Air BIC gyújtó fülbevalói, Marc Jacobs 2017 tavaszi kollekcióját bemutató party-raver showja, vagy Alexander Wang 2016 őszi kollekciójában a marihuána levelek mint fő motívum.

noi divatmagazin kate moss          noi divatmagazin kate moss 2     noi divatmagazin kate moss 3     noi divatmagazin kate moss 4


Ami a közvéleményt illeti, az emberek fejében valószínűleg sokkal inkább passzol a divat és a drogok, mint a haspóló és a magasderekú sort. A legtöbben biztosak benne, hogy a függöny mögött minden divatbemutató egy bolondok háza sminkesekkel, fodrászokkal, tervezőkkel és modellekkel, ahol a modellek "az alakjuk megőrzése végett", a többiek pedig csak úgy buliból svédasztalról fogyasztják a "cuccot". És valljuk be, ez a vélekedés nem teljesen alaptalan. Nehéz lenne olyan fontosabb szereplőt találni a divat világában egy életrajzi történet megírására, akinek nem kellene megemlíteni a hitelesség kedvéért, hogy volt köze a gyógyszerekhez, drogokhoz. John Galliano, Naomi Campbell, Coco Chanel ... és még sorolhatnánk.

Hajlamosak vagyunk túllépni a divatvilág drogügyein és legyinthetünk is akár, hogy nem amiatt, de pl. Alexander McQueen és Isabella Blow öngyilkossága után nyilvános vita folyt a drog és alkohol problémáikról. De ott van az idolként imádott Kate Moss, akit "heroinos tyúk" kinézete tett naggyá, majd rengeteg támadást kapott, mikor lefotózták, amint éppen kokainozott egy klubban, aztán újra imádni kezdte mindenki nem sokkal a fotóbalhé után.

noi divatmagazin trainspotting 2

Kivéve néhány példát (Galliano elvesztette a munkáját drogozása miatt) tehát nem tulajdonít senki túl nagy jelentőséget annak, hogy mi is folyik a háttérben. Sőt, amikor a '90-es években Bill Clinton dorgprevencióba kezdett, a heroinos fiatalokat bemutató Trainspotting című film (amelynek 2. része 2017. január 27-én mutatkozik be Nagy-Britanniában, itthon pedig februártól lesz látható a mozikban) után a prevenció ellenére a heroin trendi lett a fiatalok körében. Erre Clinton 1997-ben kijelentette a divatiparnak üzenvén, hogy legalább ott elérjen valami változást, hogy: "Nem a függőség népszerűsítésével kell eladni a ruhákat. A heroin reklámozása nem kreatív, romboló, ártalmas és ronda dolog. Nem a művészetről szól, hanem az életről és a halálról. És a halál dicsőítése egy társadalomnak sem tesz jót."

noi divatmagazin davide sorrenti                                                  noi divatmagazin davide sorrenti jaime king                                                  noi divatmagazin jaime king


noi divatmagazin gisele bundchenAmikor aztán az egyik híres divatfotós, Davide Sorrenti 1997-ben meghalt drog túladagolásban, muszáj volt a divat világának is reagálnia.  A különböző márkák sorra egészségesebb kinézetű modellekre váltottak, amire a legjobb példa Gisele Bundchen berobbanása volt. "Egészen biztos, hogy az embereket idegesítette a "heroinos tyúk" imázs, és engem vádoltak érte" - ismerte el Calvin Klein a New York Times-nak adott 1998-as interjújában. "Azt hittük, hogy kreatív ötlet, de az emberek a drogfüggést és a lázadást látták benne. És erre nem kíváncsiak."

Talán éppen emiatt az aktuális Moschino viták kapcsán Randy Anderson, egy minneapolisi alkohol- és kábítószer problémákkal foglalkozó szakember egy online petícióban kérte a több, mint 2000 aláírójával együtt, hogy a legnagyobb divat kereskedők, a Saks és a Nordstrom vegye le a boltjaik kínálatából a kapszula kollekciót. Anderson a kollekciót úgy látja, amely egy nagyon veszélyes üzenet, és felzaklatja azokat az anyákat, akik hetente hívják őt fel telefonon kétségbeesésükben amiért egy vényköteles gyógyszer túladagolása miatt elvesztették gyermeküket.

Nos a Saks még mindig árulja a kapszulás ruhatárat, míg a Nordstrom az első tiltakozása után mégis levette polcairól azokat. "A vásárlók csalódásukat fejezték ki a kapszula kollekcióval kapcsolatban, amit nagyon sajnálunk. Minden ügyfélnek sajátos igényei vannak, ezért széles a termékskálánk. Mi csak egy vagyunk a kereskedők közül, akik szintén árulják ezt a kollekciót, és nem tudunk a tervező nevében beszélni, vagy a valós szándékaikat közvetíteni." - nyilatkozta a Nordstrom a Minneapolis Star Tribune című lapnak.

                              noi divatmagazin alexander wang marihuana kollekcio 1    noi divatmagazin alexander wang marihuana kollekcio 2     noi divatmagazin alexander wang marihuana kollekcio 3     noi divatmagazin alexander wang marihuana kollekcio 4


noi divatmagazin alexander wangÁm valahol még mindig képviseli a Nordstrom is a drogbizniszt, hiszen Alexander Wang marihuána leveles harisnyáit azóta is árulják. És ott vannak az öngyújtós szettek, a cigarettás dobozt ábrázoló kiegészítők, valahogy most ez a "Gyújts rá" üzenet divatos lett és Wang ráérzett erre. A legjobb időben akkor dobta piacra a füves mintás cuccokat, amikor Californiában és Massachusettsben épp most legalizálták a marihuána "rekreációs használatát". A Gallup egyik friss közvéleménykutatása szerint az amerikaiak több mint fele támogatta a fű legalizálását, így minden bizonnyal békésen tűrik az emberek a füves ruhákat főként a nagy fűimádó Seattle-ben, ahol éppenséggel a Nordstrom székhelye is található.


noi divatmagazin jeremy scott

Jeremy Scott egyébként általában mindig a Moschino-n keresztül fejti ki véleményét a modern nyugati kultúráról: a megszállott fogyasztói magatartásról, az elmárkásodásról, a mindenütt jelen lévő szlogenekről és csomagolásokról, a gyermekkori nosztalgiáról, stb.. A kapszula kollekció is csak ezt a trendet folytatta, ahol éppen arra akarja felhívni a figyelmet, hogy egy túl-gyógyszerezett társadalomban élünk.

A U.S. News egyik cikke szerint az amerikaiak 61%-a szed legalább 1 vényköteles gyógyszert naponta. És az igazság az, hogy a "Csak mondj nemet" féle kampányok mindig az ellenkezőjét váltották ki, mint amit akartak, hiszen mindig afféle kultusszá nőtt a tiltott dolog elkövetése a tiltó kampány után. Tehát akik Scott kapszula kollekcióját azért ellenzik, hogy az drogfogyasztásra buzdít, éppen a lényeget nem értik, hogy a reflektorfénybe helyezett kapszulák éppen azok túlzott jelenlétére hívják fel a figyelmet.

Kivéve talán egy-két Chanel tweed kosztümöt, a leghíresebb divatházak kollekciói ritkán mutatnak konzervatív képet. Amikor már nincsenek tabuk és szinte bármit ráraknak a tervezők a ruhákra, mint pl. Raf Simons péniszmintájú dzsekijei, akkor valóban el kell gondolkodni azon, hogy mi is a divatvilág igazi üzenete és célja. Nem csupán a ruhák eladása, hanem az egész közönség sokkolása szinte bárhogyan.

A divat mindig is diktálja, vagy követi az aktuális trendeket, mindig is feszegette a határokat és feszegetni is fogja. Most, hogy a marihuánát egyre több helyen legalizálják, valószínűleg a drogok terén még durvább anyagokhoz fognak nyúlni a tervezők, már csak azért is, hogy felfigyeljenek rájuk és hogy meghökkentsenek.

 

Bővebb információk:

https://www.moschino.com/us/moschino/women/capsule/ss17-capsule-collection#slideshowcapsule
http://www.andrewgroves.com/videos/2016/6/30/cocaine-nights
http://www.selfridges.com/US/en/cat/vetements-lighter-heel-metallic-leather-ankle-boots_926-10004-0046763109/?cmFromPage=al
http://www.refinery29.com/hood-by-air-lighter-earrings
http://www.aboutmarcjacobs.com/spring-2017/#spring17-lookbook
http://www.alexanderwang.com/fashionshow/index?gridid=9782&lastgrid=9800&lastsection=landing&siteCode=ALEXANDERWANG_HU

 

 

 

A fotók forrásai: moschino.com, models.com, pinterest.com, tumblr.com, instagram.com, andrewgroves.com, imdb.com, vogue.com

Cimkék: : divat, fashion, Marc Jacobs, Chanel, divatvilág és drogok, moschino, kapszula kollekció, Jeremy Scott, Nordstrom, Andrew Groves, Kate Moss, Vetements, Hood by Air, Alexander Wang, John Galliano, Naomi Campbell, Coco Chanel, Alexander McQueen, Isabella Blow, Bill Clinton, Trainspotting, Davide Sorrenti, Gisele Bundchen, Calvin Klein, Randy Anderson, Saks, Raf Simons, női divatmagazin