Tervezők & Designerek

Interjú: Zimits Andrea divattervezővel a hivatásáról és a Budapest Fashion Weekről

Szeretem azt a bizsergést, amit az ember akkor érez, amikor várja a hatást, nekem az az igazi megmérettetés. Zimits Andrea divattervező
 |  Super User  |  Tervezők & Designerek

Az ANDREA ZIMITS márka 1996 óta létezik, és Andi a kortárs eklektika stílusába sorolja magát. Küldetésének tekinti a régi korok elfeledett kézműves gyakorlatának és technikáinak újraélesztését, életben tartását és tovább örökítését. Közel áll hozzá a szecesszió és az art deco, s a nőiességet próbálja hangsúlyozni. Munkája során ötvözi a régit az újjal. Gyűjti az egykori kézimunkákat, gobelineket, régi ruharészleteket, csipkéket, gombokat, egyéb antik kiegészítőket, és ezeket helyezi modern környezetbe nemes anyagokkal társítva. Ezáltal az alkotóelemek új szerepet kapnak és általuk egy izgalmas, részletgazdag öltözék születik. A kézműves technikák és alkotás munkafolyamatai során az újrahasznosítás mellett a hulladék minimalizására is törekszik.

Interju ZimitsAndrea BFW 202311 4

Lehet mondani, hogy tulajdonképpen te a divattervező mellett valójában műgyűjtő, műkereskedő, régiségkereskedő is vagy?

Olyan szempontból, hogy gyűjtöm a régiségeket, lehet mondani, hogy gyűjtő vagyok. Tulajdonképpen kereskedek is vele, hiszen a számomra értékesnek vélt dolgokat, például brossokat, gombokat, hímzéseket beleteszem a ruhákba, és azt továbbadom, értékesítem. Műgyűjtő a szó szoros értelmében nem vagyok, nem ez a fő tevékenységem, ez inkább a hobbim. Mivel a szakmám és a hobbim közel áll egymáshoz, ezáltal ötvöződnek.

IVTheFashionShow B AndreaZimits Lulipop 9

Az idei évben milyen környezeti hatások formálják leginkább a tervezői munkádat?

Elkötelezett híve vagyok a környezettudatosságnak, ami nem csak erre az évre jellemző, de remélhető, hogy egyre inkább beépül a köztudatba. A farmeros kollekciónál egyértelmű a kevesebb hulladéktermelés az újrahasznosítás miatt, a bogarasnál viszont teljesen más a koncepció. Fanatikus állatvédő vagyok, és a természetnek minden megnyilvánulását ugyanúgy szeretem. Ebbe beletartoznak a rovarok is, ami a legtöbb ember számára nem egy elfogadott dolog. Inkább utálják, mint szeretik, vagy inkább elkerülik. Szeretném a rovarok szépségét, formavilágát és színvilágát közelebb hozni az emberekhez. A kevésbé elfogadott rovarokat helyeztem olyan környezetbe, ami egy kicsit felemeli őket, hogy a szépségük észrevehető legyen. Olyan pozitív megítélése lett ennek a kollekciónak, hogy kedvet kaptam arra, hogy más állatfajokat, vagy növényeket is ugyanígy kollekcióban foglalva megjelenítsek, és ezáltal közelebb hozzak a közönséghez.

Andrea Zimits SS24 Jeans Conception kollekció >>>

Interju ZimitsAndrea BFW 202311 3

Melyik ruhát volt a legnehezebb elkészíteni az aktuális kollekcióból és miért?

A legnehezebb az elkészítése annak a farmernadrágnak volt, amit a videóban is láthatunk. Semmiféle előre megtervezhető technikát nem tudtam alkalmazni, mert nem tudtam, hogy mekkora nadrág kell ahhoz, hogy a modellre jó legyen. Kitaláltam azt, hogy össze-vissza gumizom a szétbontott anyagot. Megsaccoltam, hogy körülbelül mekkora gumit milyen erővel kell ahhoz meghúzni, hogy három-négy számmal kisebb legyen a végeredmény. Egyáltalán nem volt garantált a siker, nagyon meglepett, amikor ez a próbálkozás rögtön elsőre sikerült, és egy jó méretű nadrág lett, ami különleges technikával van megváltoztatva.

Interju ZimitsAndrea BFW 202311 1

Melyik a valaha készített kedvenc ruhád?

A kedvenc ruhám a bogaras kollekcióból a legyet ábrázoló, esküvői-menyasszonyi ruha, amelyet az Esküvő Classic Magazin versenyén több száz ruha közül a szakmai zsűri és a közönség a 27 legjobb ruha közé beválasztott. Semmiféle negatív kommentet nem kaptam, pedig nagyon fel voltam készülve, hogy fogok kapni mindent, amit csak el lehet képzelni. Nekem nagyon nagy élmény, több bemutatón is szerepelt a ruha, több fotó-videó is készült róla. Egy hölgy azt mondta, hogy most látja életében először gyönyörűnek ezt a rovart. Egy művészi grafikát díszítettem ki mindenféle gyöngyökkel, ezáltal olyan lett, mint egy ékszer. Szeretem azt a bizsergést, amit az ember akkor érez, amikor várja a hatást, nekem az az igazi megmérettetés.

BFW 2023SS 0421 25

Melyek voltak a legnehezebb körülmények eddigi tervezői munkád során?

Amikor egy szerencsétlen autóbaleset után lebénult a kezem. Az első pár hónapban az idegfájdalmaim miatt semmit nem tudtam csinálni, később kézmerevítővel megpróbáltam dolgozni jobbkézzel. Balkezes vagyok, úgyhogy  megtanultam jobb kézzel rajzolni, tudtam enni, fésülködni, fogat mosni. Tudtam a varrógépet is kezelni, gyöngyözni, jobb kézzel varrni, de sokkal nehezebb volt. A végeredmény azonban ugyanúgy sikerült.

Interju ZimitsAndrea BFW 202311 5

Melyik az a korosztály, amelyik a leginkább aktív a vásárlásokat tekintve, kik a célcsoportod?

A 35 év fölöttiek a legaktívabbak, akik művészeteket kedvelnek, szeretik a romantikus, szépen kidolgozott, igényes darabokat. Társadalmi életet élnek, van hova fölvenni a ruhát. Olyan vevőim is vannak, akik még otthon is nagyon szívesen viselik a ruháimat. Mi nők a saját magunk gyönyörűségére is öltözködünk. És az egyre fiatalabb korosztály is megtalál Magyarországról vagy külföldről is, amit sikerként könyvelek el. A külföldi megkereséseket elég bonyolult volt eddig összehozni, de mostmár egyszerűbb lesz, mert nyitom az első saját üzletemet a Belvárosban, ahol bárki meg tudja vásárolni az aktuális eladó ruhákat.

Mire fókuszálsz az értékesítés során, mely csatornákon tudod leginkább eladni a termékeidet?

Eddig egy viszonteladón keresztül értékesítettem a termékeimet 20 évig, ez fog most remélhetőleg a saját üzletembe nagyrészt áthelyeződni, valamint az interneten is elérhető vagyok. Ezeket az egyedi darabokat idő hiányában nem  tudom sokszorosítani, tehát a kapacitás határt szab a termékmennyiségnek.

Andrea Zimits BFW 202311

 

Van-e valami érdekes sztori, ami egy ruhához, vagy vevőhöz, tervező-vevő kapcsolathoz köthető?

A legérdekesebb sztori egy interneten vásárolt gombhoz kapcsolódik, amit négy fegyveres nyomozó egy házkutatási paranccsal keresett nálam. Kiderült, hogy a gomb tiltott ásatásokból származott. Végül a gombot visszakaptam, nagy becsben tartom, emlékül megőriztem.

 AndreaZimits Jeans 202311

Csatlakoztál idén is néhány kulturális-művészeti rendezvényhez, mint a "Ki gombolta volna?" vagy a "PETŐFI ÉS KORA - IPARMŰVÉSZETI KAMARAKIÁLLÍTÁS", valamint az "Este fess a pesti nő" és a "Kortárs tradíció", mesélnél ezekről pár szót?

Az Este fess a pesti nő öt tervező összeállásából alakult, ahol a lényeg az volt, hogy látszódjon, hogy korban, alkatban, ízlésben másfélék vagyunk, és így is össze lehet hozni egy sikeres divatbemutatót.

A Ki gombolta volna? egyéni felkérés volt az Óbudai Múzeum részéről, ahol egy szubjektív tárlatvezetést tartottam a Múzeumok Éjszakáján az egész gombtörténeti kiállításról, és vittem a saját gyűjteményemet is. Valamint több ruhám is ki volt állítva. A felkészülés során tudtam meg, hogy Kínában van egy falu, ahol 15 billió gombot készítenek évente. Amióta van tépőzár, cipzár, a gomb kicsit háttérbe is szorult, felmerül a kérdés, hova tudnak felhasználni évente 15 billió gombot.

Interju ZimitsAndrea BFW 202311 321

A FIKSZ Iparművészeti Szalon - Petőfi és kora című kiállítására egy pályázatot nyújtottam be. Elég merész vállalkozás volt, mert a Petőfi öltözetet egy farmernadrágból készítettem, és kézzel ráírtam selyemszalagokra a Nemzeti Dal eredeti szövegét. A fölső rész bieder kornak megfelelő fazonú, amibe Petőfi feleségének, Szendrei Júliának a képmását applikáltam bele. 

A Kortárs tradíció kiállítás december 9-10-én volt szintén a Petőfi Irodalmi Múzeumban a F I K S Z - Független Iparművészek Kortárs Szalon szervezésében, ahol a tradíció és a kortárs ötvezete jelent meg. Ide két ruhát készítettem, amiben nagyon szép minőségű, kifejezetten értékes, aprólékos, régi gobelinek vannak farmerral összetársítva és így felelnek meg az ideológiának. 

 

AndreaZimits Jeans 202311 2

Mik a szakmai terveid a 2024-es esztendőre?

Hamarosan megnyílik az első saját üzletem, amibe nagyon sok energiát fektettem. Valamint szeretnék továbbra is jelen lenni a számomra értékes és színvonalas divatbemutatókon. Kettő kollekcióval mindenképpen készülök, tehát egy tavaszi-nyári és egy őszi-téli biztosan és aztán közben vagy ezeket a kollekciókat bővítem, vagy teljesen elrugaszkodik a fantáziám és teljesen más témában készítek még ruhákat.

AndreaZimits Jeans 202311 3

A Budapest Fashion Weekről Zimits Andreával

Andrea Zimits SS24 Jeans Conception kollekció >>>

 Andrea Zimits Showroom: 1052 Budapest, Galamb utca 7.
email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
tel: +36309193130
https://www.anoidivat.hu/andreazimits
https://www.facebook.com/andreazimits
https://www.instagram.com/andreazimits/

szisz

  


More Coverage

27. Budapest Fashion Week - főszervezői reflektáció

A Budapest Fashion Week tulajdonos-főszervezője, Mayer Balázs év végi reflektációja a rendezvény kapcsán.

A ruhák mellett a spiritualitás a fő vonzereje a legidősebb Budapest Fashion Weeknek

Teltházas volt a Budapest Fashion Week minden napja a Városligetben.

Interjú: Mayer Balázs KENGURU, Budapest Fashion Week 2023SS

A vizuális elemek, az érdekes, osztott háttérképernyő az összes magyar divatshow közül kétségtelenül itt a legizgalmasabb, mely kiemeli a Budapest Fashion Weeket.

Copyright © 2013- | Minden tartalom jogvédett. Ászf
www.anoidivat.hu | Elérhetőség: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Vissza a lap tetejére