A Gourmet Fesztivál nyitó napja kora délután Budaörsön 3x is ömlött az eső közvetlen egymás után, ami elbizonytalanította az indulásunkat, főleg amikor az idokep.hu radarképére tekintve egy óriás záporfelhő rajzolódott ki Pest megye fölött. A valós zápor kezdete, a radarfelhő haladási iránya és nagysága arra a következtetésre ösztönzött, hogy a 17 órára kitűzött indulásra várhatóan visszatér a Napsütés.
A helyszínre érve a Fény utcai autóúton kisebb kocsisor és az utcára kirajzott emberek látványa fogadott, ennek ellenére azonnal találtunk parkolóhelyet és elindultunk a Millenáris kertje felé. A Gourmet Fesztivál kapujában kb. 8-10 pénztárban dupla annyi pénztáros biztosította a gyors bejutást, az egyes pénztáraknál max. 3 ember állt sorban. Hamar megkaptuk a karszalagokat, a 4-6 bejáratos kapun könnyen beléptünk a főfolyosóra, ahol már sorakoztak a vendéglátók és a vendégek már hömpölyögtek a fesztivál egész területén.
A színpadhoz érkezve éppen a budaörsi Rutin étterem séfje, Pallag Dávid készített homárral újragondolt paprikás krumplit, miközben Wossala Rozina kérdezgette a recepttel, szakmával, az étteremmel kapcsolatos részletekről és díszítette saját tapasztalataival, kapcsolódó érdekességekkel a beszélgetést. Őket követte Ötvös Zsuzsi és Czompa Fanny "Desszertek a vasárnapi ebéd mellől" című cukrászati bemutatója, velük Mautner Zsófi és Világevő Jókuti András beszélgetett a sütés ideje alatt.
Mivel már közeledett az este, fölkerekedtünk, hogy megnézzük közelebbről is az ételeket-italokat és a vendéglátók étlapjait, melyek a pavilonok oldalára ki voltak függesztve. A kóstolók árai nagyjából 2.500-6.000 Ft között mozogtak, egy deci bor 800 Ft, egy deci Prosecco 2.500 Ft, a sütemények 800-2.500 Ft közé árazódtak. Esőnek nyomát sem láttuk, jó ötlet volt a pavilonok közé a füves részre letett méhkaptár szerű műanyag járólap szerkezet, ami ugyan kicsit csúszhatna, de érdes felülete ezt megakadályozta, a vizet pedig az összeillesztéseknél lévő rések elvezették volna, de még pocsolya sem volt a betonon, úgy felszáradt a korábbi eső.
Az interneten előre kiszemelt finomságok a balatonfüredi Vasüzletnél kínált saslik és A Flódnis zserbója voltak, mindkét pavilont könnyen megtaláltuk a főfolyosón. A kiállítók között nagyjából a fele a megszokott kemény mag, másik fele új vendéglátós volt, büfékocsik, 3 helyen kemence, az étterem stílusához illő tárgyak, díszítő elemek, múzeumba illő munkaeszközök tarkították a területet. A legtöbben újragondolt ételeket, vagy megszokott fogásokat kicsit módosítva hoztak ki, ilyen volt például a Szaletlynél a Borsófőzelék savanyított császárral, vagy máshol az eper mint savanyúság. A fehér-halványzöld eprek egy nagy befőttes üvegben, lében tömörültek, akár a kovászos uborka.
A híresebb éttermek (Textúra, Rumour, Pomo Doro, Gundel, Buja disznók) tulajdonosai, sztár séfjei természetesen nem hiányozhattak a rendezvényről, ám a generációváltásról a pavilonokban sündörgő, 20-30 éves személyzet, valamint a közönség összetételét illetően a kb. 3/4-es többség árulkodott. Külön színfoltja a helyszínnek az impozáns VIP Lounge szektor, ahol a főtámogató MBH Bank, valamint a kiállított Mercedesek is helyet kaptak, valamint a halastó, melyben most gyönyörű tavirózsák, nagyobb narancs és tarka aranyhalak, mellettük apró halacskák is viháncoltak.
A folyóson melletti kisebb udvar részen inkább asztalos-székes, a nagyobb, zsibongó részen inkább sörpados berendezés szolgálta a fogyasztás kényelmét. A nyilvános wc-t a Millenáris fedett épületében használni lehetett, s ha eső lett volna, a fedett nézőtér és színpad, a pavilonok szélén túlnyúló kis tetők menedéket nyújtottak volna. A késődélután jelen lévő, 1/4 arányt kitévő középkorú látogatókat este felváltotta a vélhetően munkából érkező negyvenes korosztály, akik péntek lévén úgy látszott ezt az eseményt választották hétvégi nyitó programnak a heti megszokott társasági találkozók kapcsán. Sokan azért jöttek ki, hogy a barátaikkal találkozzanak és közben falatozgassanak, iszogassanak, akár egy házibuli vagy másik program helyett választotta ezt éppen a társaság. A legtöbb asztalnál ültek, de könnyű volt helyet szerezni kis körültekintéssel a pénteki nap több pillanatában is a választott pavilonhoz közel.
https://gourmetfesztival.hu/hu/
https://www.facebook.com/GourmetFesztival/
https://www.instagram.com/gourmetfesztival/
szisz, anikó
Copyright © 2013-
| Minden tartalom jogvédett. Ászf
www.anoidivat.hu | Elérhetőség: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.