Érdekes műsorral, nyereményjátékkal színesítették a szervezők a március eleji Konyhakiállítás programját a Budapest Arénában. Szombaton Wossala Rozina olasz húsgolyókat, míg Bernáth József a bisztrókonyha ízeit népszerűsítve gombapaprikást készített zsemlegombóccal. A kiállítók konyhai nagy- és kisgépekkel, berendezett konyhákkal, kerti-, kiegészítő- és kézi eszközökkel készültek.
A húsgolyó valószínűleg az egyik legszélesebb körben fogyasztott és legkedveltebb étel a világon. Az egyszerűen elkészíthető, megfizethető és mindenütt megtalálható húsgombóc klasszikus olasz étel. Vagy mégsem? Ha a húsgombócra gondolva megkívánja hirtelen, készítse el otthon, amihez válasszon egyet a sokféle darált hús közül: darált pulyka, bivaly, bárány vagy a két ízletes darált marhahús, az Angus és a Wagyu. Ismerje meg kicsit jobban ezt a népszerű tészta- és akár szendvicsfeltétet!
1. Senki sem tudja biztosan, hol készült az első húsgombóc
A receptek a rómaiakig nyúlnak vissza – Apicius klasszikus szakácskönyve tartalmaz egy részt a darálékról, húskeverékekről (a páva, a fácán és a nyúl volt a kedvencük) más összetevőkkel. Egyes történészek úgy vélik, hogy az első húsgombócok Perzsiában készültek, és ma is kofta néven szerepelnek.
2. Minden kultúrában van egy húsgombóc
Az étel olasz-amerikai változatát ismerik a legtöbben, de létezik svéd köttbullar, spanyol albondigas, holland bitterballen, görög keftedes, dél-afrikai skilpedjies és Indiától a Közel-Keleten át a kofta is. Ez csak néhány példa a húsgombócok széles körben elterjedt népszerűségére, amelyeket gyakran bárány-, sertés- és egyéb húsokból készítenek.
3. Az olaszok másképp csinálják
Az olasz húsgombóc nem biztos hogy az, amire gondol. A polpetták kisebbek, mint amerikai unokatestvéreik, egyenlő arányú kenyérből és húsból (néha még halból is) készülnek, és nagyon egyszerű ételnek számítanak. Szinte mindig otthon készítik, a polpette egy főétel, amit néha könnyű húslevesben tálalnak. Nem teszik össze marinarával és tésztával! A spagetti és a húsgombóc paradicsomszósszal egy amerikai találmány, az Egyesült Államokba irányuló olasz bevándorlás és a rendelkezésre álló összetevők eredménye.
4. A húsgombócok szükségből születtek
A húsgombócokkal kapcsolatos igazság az, hogy okos módja annak, hogy a nem túl esztétikus, olcsóbb húsdarabokat csinossá varázsoljuk. A húsgombócokhoz felhasználhatók a régebbi kenyerek, ami dúsítja a recept húsos részét. Ezáltal a húsgombóc régóta hagyományosan nagyszerű módja akár a maradék hozzávalók felhasználásának és az éhes család kiszolgálásának.
5. Dél-Karolinában készült a világ legnagyobb fasírtja
A Hilton Head Island (SC) olasz-amerikai klubja 2017 novemberében megdöntötte a rekordot egy hatalmas, 1.757 font súlyú húsgombóccal, amelynek elkészítése egy évig tartott. Különleges felszerelést kellett készíteni, és egy hétbe telt a húsgombóc elkészítése, de a Guinness World Records képviselői ott voltak, hogy hivatalosan is rögzítsék az eseményt. A megdöbbentő méretű fasírt nagy részét helyi programokon fogyasztották el a rászorulók.
szisz
Copyright © 2013-
| Minden tartalom jogvédett. Ászf
www.anoidivat.hu | Elérhetőség: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.