• Home
  • Kultúra
  • Zene & Fesztivál
  • Interjú: Kühl Tamás a hazai elektronikus zenéről, a karácsonyi Club Speed Classics buliról és a szilveszteri új zenés kalandozásról

Zene

Interjú: Kühl Tamás a hazai elektronikus zenéről, a karácsonyi Club Speed Classics buliról és a szilveszteri új zenés kalandozásról

A klub bulik mindig kicsit jobban engedik a kalandozást és az aktuális közönségtől is függ, hogyan tudom manipulálni őket, hogy azt az élményt kapják meg, amit adni szeretnék. Mert ez a lényege, nem kiszolgálni, hanem úgy utat mutatni, hogy az egyben szórakoztató és magától értetődő legyen. DJ KÜHL
 |  Super User  |  Zene & Fesztivál

Kühl Tamás a ’90-es évektől Magyarországon az egyik legsikeresebb hazai DJ, igazi nagy név, aki progressive, house, trance stílusokat ötvözött az elektronikus zene berobbanásának idején, teljesen egyedi, különleges, felismerhető a hangzás, amikor a pultba lép. Azonnal tudni lehet, hogy valami történik, s ez csak a Kühl lehet, amellett, hogy mindig változatosak a szettjei és a legújabb trackeket mutatja meg, melyeket sokszor addig még ismeretlen hangok, meglepő taktusok gazdagítanak. Tamás szettjeit nehéz kategorizálni, legtöbbször vagy a táncolható, dallamosabb zenékből válogat, vagy valami igazán különleges, szokatlan, mély és elgondolkodtató, néha megdöbbentő műsort állít össze.

DJKUHL 202312 002

A magyarországi elektronikus zene underground vonulata az angliai nagy nevek, a Global Underground címke alatt kiadott albumok szereplői, Sasha, John Digweed, Anthony Pappa, Dave Seaman, Nick Warren meghívásával indult és töretlen népszerűségnek örvendett évtizedeken át. Az akkori fiatalok mára felnőttek, változott a kínálat és az ízlés, ám most hogy a retro láz elérte az e-music szcénát is, ami eddig példátlan legalábbis ekkora trenddé nőve, újra a korábbi nagy nevek szerepelnek a plakátokon, szórólapokon, legyen az nyomtatott, vagy internetes változat. Ilyen bulit rendeznek most Tamásék is Szilveszterkor a Madamban és hasonló volt a december 27-i Club Speed Classics is.

A Club Speed Classics Presents: Rave Nation elnevezést adtátok a bulinak, utal ez a stílusra amiből válogattatok, vagy miért épp ez a név?
A Club Speed a hazai e-zene történetének egyik legmeghatározóbb helye volt. Ez volt az a szórakozóhely, ahol legelőszőr heti rendszerességel mentek a 90-es évek közepén betörő techno-house zenékből és képviselőiből összeállított bulik. A rave sosem egy zenei stílus volt, a mi szcénánkban ezt a szót használjuk az átlagostól eltérő, nagy bulikra, így a Club Speed-ben Rave Nation-nek hívtuk azokat a rendezvényeket, amelyekre nemzetközi sztárvendégeket hívtunk és külön, kvázi, kiemelt rendezvényként hirdettük.

DJKUHL 202312 003

Arra jól emlékszem, hogy a hazai e-bulik úttörői voltak a Petőfi Csarnokban a Mayday techno partyk és a RAVE partyk az Emergency House-szal és a mai BFW tulajdonosának Kengurunak a rikító szettjeivel?
Volt ilyen és feltétlenül meg kell említeni a Rave Olimpiákat is, amelyek akkoriban egyedülálló látvánnyal és dj felhozatallal mutatták az utat.

Igazodtok egymáshoz a többi fellépővel egy este során valamennyire?

Ez nem egy rutinból lehozott hakni, ezért nekem mint szervezőnek is fontos, hogy ne legyenek zene ismétlődések, tehát próbálom koordinálni a dj-ket.

KÜHL-CHRISS 20231227 Club Speed Classic, Akvárium Budapest

Budapesten élsz, nyilván hat rád a város zeneileg, van szerinted magyar sajátosság az elektronikus zenében?
Minden városnak megvan a maga jellegzetessége, de ez nem csupán földrajzilag változik. Volt olyan, amikor Budapest híres volt a Drum&Bass bulikról, volt amikor a progressive house egyik fellegvárának számítottunk és imádott minden sztár idejárni, most pl. azt érzékelem, hogy főleg a fiatalok körében nagyon meghatározó a mostani berlini vonalas hard techno, ami pl. nem jellemző más világvárosokra, persze Berlint leszámítva.

Melyik ország az, ahol a legszívesebben töltődnél az ottani hangzásból, ahol élnél is esetleg?
Szeretek itt élni, ami tudjuk, hogy nem mindig könnyű, persze vannak álomhelyek, de mivel eddig csak zenélni, vagy turistaként voltam, fogalmam nincs milyen lehet ott élni. Nem szeretem a telet, lehet, hogy valamelyik közép-, dél-amerikai országban jól érezném magam akár hosszabb távon is. Vegas, Tokyo is nagyon tetszett, de kérdés milyen lenne állandó lakcímként.

DJKUHL 202312 000

Melyik a legjobb emléked egy fellépés kapcsán és az hol történt?
Rengeteg emlékezetes fellépés volt, emlékezetes pillanatokkal. A legutóbbi pont most a Rave Nation bulin!

Mi volt a legkellemetlenebb élményed egy bulin és az hol történt?
Ez nem mindig publikus, de talán a legzavaróbb kezdőkoromban történt, amikor a Moment diszkóban hozzám képest magasra építették a DJ pultot és sörösrekeszre kellett állnom, hogy felérjem. Beszakadt a rekesz, beszorult a lábam, eltűntem a pult alatt. Vicces volt, de napokig sántikáltam.

Hol zenélnél még szívesen, ahová még nem sikerült eljutni, legyen az földrajzi hely, vagy egy buli?
Mexikói dzsungel!

Kinek a szettjeire, munkásságára figyelsz oda, kiket tartasz a legmenőbbnek manapság és miért?
Ez sokszor változik, mindig vannak periódusok, ahogy a zene is változik. Most visszataláltam John Digweed-hez és Hernan Cattaneao-hoz, Lee Burridge szettjei is bejövősek.

DJKUHL 202312 004

Mit gondolsz a mai laptopos producerekről és a női DJk-ről?
Sok a kamu!

Figyelembe véve a ma rendelkezésére álló platformokat/alkalmazásokat/marketingeszközöket, könnyebb vagy nehezebb ma érvényesülni DJ-ként?
Nehezebb és más, ma nem DJ-ként érvényesülsz,  hanem média- és marketing menedzserként. A szakmai tudás a legkevésbé számít.

Honnan szerzed be a legújabb zenéket?
Internet.

Mi alapján döntöd el, hogy mi a lesz a következő track?
Elsösorban a flow, másodsorban a hangnem.

Mitől illeszkedik jól egymás után két zene?
Fontos, hogy hangulatban, hangzásban és hangnemben stimmeljen és valami pluszt adjon az előzöhöz.

KÜHL 202312 Kérdezz-Felelek

Előre megtervezed a szettjeidet, vagy improvizálsz inkább a helyszínen?
Van olyan buli amikor tervezés van, persze kiskapukkal, ha valami nem úgy sül el és meg kell menteni a bulit, ezek inkább a nagyobb rendezvények. A klub bulik mindig kicsit jobban engedik a kalandozást és az aktuális közönségtől is függ, hogyan tudom manipulálni őket, hogy azt az élményt kapják meg, amit adni szeretnék. Mert ez a lényege, nem kiszolgálni, hanem úgy utat mutatni, hogy az egyben szórakoztató és magától értetődő legyen.

Mire gondolsz, milyen a lelkiállapotod általában egy-egy DJ-szett alatt?
Koncentrálok a feelingre, a közönségre és a mix technikai kivitelezésére.

 

DJKUHL 202312 DaveSeaman

JEGYEK A SZILVESZTERI BULIRA >>>

 

Összeállt már a fejedben nagyjából hogy mit fogsz játszani? Mi inspirálta a Rave Nation és mi a szilveszteri szettedet?
A Rave Nation-re nagyon céltudatosan találtam ki, mit fogok, fogunk játszani hiszen Chriss Ronson-nal voltam párban. A szilveszteri buli az ebből a szempontból más lesz, mivel ott nem a klasszikusok csendülnek majd fel, vagyis nem csak azok, hanem a műsor gerincét az aktuális darabok fogják alkotni, ott fontosabb az improvizáció.

Az Akváriumba összegyűjtöttétek az igazi régi Club Speed-es csapatot, akikhez csatlakozott Anthony Pappa, mesélnél pár szót erről a buliról?
A Facebook-on található Club Speed csoprtban pár hónapja adtunk lehetőséget a tagoknak arra, hogy megszavazzák kit is szeretnének látni, hallani a decemberi buli. Anthony előkelő helyezést ért el, és neki megfelelt a dátum is és az anyagiakban is meg tudtunk állapodni, mert azért senki ne gondolja, hogy autóstoppal érkezett Ausztráliából. Örültem a sikerének, mert a „civil” életben is jó barátok vagyunk, könnyű volt vele leegyeztetni mindent.

Dave Seaman - Quivver 20231231 Madam, Tesla Budapest

A szilveszter éjjeli és az afterparty után a Madam bezárja kapuit, miért éppen ez a line-up, mit tudhatunk meg előre a buliról és volt-e valami izgalmas sztori, ami ezekhez az év végi eseményekhez kötődik?
Szerettem volna Dave Seaman-t, aki jó pár éve járt nálunk utoljára ismét visszahozni egy bulira és erre jó lehetőség adódott a MADAM-ban ahol az egész éjszakát és a nappalt is a csapatom és én csináljuk, mert ha a dj-zés nem is, de a szervezősdi az komoly csapatmunka. Kicsit a 30 plusszosok érzelmeire alapozunk, sokan kérdezték mikor lesz jó kis Chriss (Ronson), Kühl buli, külföldi DJ-vel a közepén, mint ahogy rengetegszer volt a 2000-es évek elején a Home-ban, a keceli Koronában vagy a siófoki Flörtben. Ezek a klubok sajnos már nem léteznek, de ezzel a lineup-pal ezt az érzést szerintem újra vissza tudjuk adni. Dave Seaman is többször megfordult ezeken a helyeken és a reggeli afteren szereplő Quivver is része volt a dicső múltnak, aki akkor is és most is nem csak DjJként, de nagyon menő producerként is jegyzett jó pár olyan muzsikát, amiktől mindenki libabőrős ha meghallja és szereti a progressive house-t.

JEGYEK A SZILVESZTERI BULIRA >>>

DJKUHL 202312 Quivver 

Szilveszteri buli: https://www.facebook.com/events/672024014715703/
Szilveszteri afterparty: https://www.facebook.com/events/1731352217348817/
Karácsonyi buli: https://www.facebook.com/events/319505703968848/
Club Speed csoport: https://www.facebook.com/groups/119900241376387
https://www.facebook.com/kuhl.dj
https://www.instagram.com/kuhltamas/
https://www.mixcloud.com/kuhltamas/
Kuhl official Soundcloud

Aktuális zenei kalandozások: 
https://www.mixcloud.com/kuhltamas/liquid-progression-4
https://www.mixcloud.com/kuhltamas/liquid4/

Képanyagok: Kühl Tamás, Club Speed facebook csoport

szisz


More Coverage

BalatonSound 2022 Univerzum: Minden helyszín másik bolygó

Sztárok "hada" vette be idén Zamárdi szabadstrandját, a két év után újraéledt Soundon mindenki remekül érezte magát. Többen még a koncertjük után a buliba és a Balatonba is fejest ugrottak.

Sound City éjjel-nappal

Az ember körbejárja 3-4-szer a Zamárdi Nagystrandot, itt-ott leakad, megpihen és eltelt egy teljes nap a Balaton Soundon.

Mik vannak a Szigeten

Csiszár Virág booking menedzser már tavaly jelezte, hogy a Nagyszínpadon olyan hazai fellépőknek adnak helyet, melyek egyedi, máshol nem látható produkciókkal készülnek a Szigetre, akár lökést adva ezzel a zenészek nemzetközi karrierjének is.

Interjú: Grace Dahl női techno DJ szettje a Sziget Fesztiválon

Egy kiemelkedő DJ tudja, hogyan készítsen olyan szettet, amely a közönség hangulatára rezonál. Képes olvasni a teremben és felmérni, milyen zenék fogják lekötni és táncoltatni a tömeget. Grace Dahl

Copyright © 2013- | Minden tartalom jogvédett. Ászf
www.anoidivat.hu | Elérhetőség: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Vissza a lap tetejére