• Home
  • Kultúra
  • Design
  • Öt gyártó-tervező párossal indult el a design LAB curated by Rossana Orlandi inkubációs program

Design

Öt gyártó-tervező párossal indult el a design LAB curated by Rossana Orlandi inkubációs program

A Magyar Divat & Design Ügynökség 2020-ban azzal a céllal indította el első design LAB programját, hogy ösztönözze a kreatív szcéna szereplői közötti együttműködéseket. Az inkubációs program minden évben eredményesen kapcsolja össze a gyártók és tervezők munkáját és teremt lehetőséget arra, hogy szakmai keretek között, magas színtű mentorálással kísérve valósíthassák meg az egyedi, de a nemzetközi elvárásoknak is megfelelő, sorozatgyártható termékeiket.
 |  Super User  |  Design

A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) 2023-ban is elindította inkubációs programját a nemzetközi design szektor egyik legismertebb ikonjával, Rossana Orlandival együttműködésben. A design LAB curated by Rossana Orlandi program népszerű volt a pályázók körében, akik közül a szakmai zsűri öt gyártó-tervező párost választott ki annak érdekében, hogy közös munka keretében megvalósíthassák projektjüket. Az idei év hívószavai, hogy a nemzetközi sztenderdek szerint is magas minőségű, innovatív termékek szülessenek meg, amelyekben a kulturális értékek és tradíciók is visszaköszönnek.

HFDA MDDU designLAB 202311 1w

A Magyar Divat & Design Ügynökség 2020-ban azzal a céllal indította el első design LAB programját, hogy ösztönözze a kreatív szcéna szereplői közötti együttműködéseket. Az inkubációs program minden évben eredményesen kapcsolja össze a gyártók és tervezők munkáját és teremt lehetőséget arra, hogy szakmai keretek között, magas színtű mentorálással kísérve valósíthassák meg az egyedi, de a nemzetközi elvárásoknak is megfelelő, sorozatgyártható termékeiket. A programhoz 2023-ban csatlakozott a nemzetközi design szcéna egyik legkiemelkedőbb alakja, Rossana Orlandi, aki a design LAB teljes időtartama alatt kurátori szerepet tölt be és mentorálja a párosokat.

HFDA MDDU designLAB 202311 3w

„A hazai designipari szereplők és gyártói bázis erősítése érdekében fontos mérföldkő, hogy Rossana Orlandi csatlakozott a design LAB programhoz. Az együttműködés egyik fontos előzménye, hogy a 2023 őszén megrendezett Milan Design Weeken három magyar tervező összesen nyolc terméke Rossana Orlandi Master Galériájában volt megtekinthető. Azon túl, hogy szakmai ikonként mentorálásával folyamatosan végig kíséri a kiválasztott gyártó-tervező párosok munkáját az inkubációs programban, a részvétele nagyobb nemzetközi láthatóságot is jelent a hazai márkák számára. A párosodok visszajelzései szerint pályájuk eddigi egyik legmeghatározóbb lehetősége, hogy Rossana Orlandival dolgozhatnak együtt. Mi magunk is kíváncsiak vagyunk a közös munkák eredményére, fontos számunkra az együttműködésösztönzés, amely ebben a programunkban egyértelmű hangsúlyt kap.” – összegezte Forintos-Szűcs Anita, a Magyar Divat és Design Ügynökség általános vezérigazgató-helyettese.

A design LAB curated by Rossana Orlandi programra először a tervezők számára nyílt meg a lehetőség a jelentkezésre, összesen 22 hazai designer adta le látványterveit, akiknek 35 termékötlete versenyezett a programba jutásért. A jelentkezési felhívás második fordulójában pedig a gyártók az első szakasz során minősített és kiválasztott látványterveket készítő tervezőkkel közösen pályázhattak.

HFDA MDDU designLAB 202311 5w

Rossana Orlandi vezetésével bíráló bizottság hozott döntést a programban résztvevők köréről. A kiválasztott gyártó-tervező párosok a 360 Design Budapest kiállításon mutatták be projektterveiket a közönség előtt. A program során kiemelt szempont, hogy olyan termékek valósuljanak meg, amelyekben a magyar kulturális örökség értékei is visszaköszönnek, ennek jegyében a kiválasztott párosok koncepcióiban is felfedezhető az innovatív technikák és a tradíciók hangsúlyozásának izgalmas összhangja.

A Barlang Műhely Kft. és Studio Komok – Juhász Nobert együttműködésében az Átló projekt egy játékos geometriai kísérletezésből megszülető bútorcsaládot prezentál. Ahogy neve is tükrözi, az átlót, mint egyszerű geometriai jelenséget helyezi reflektorfénybe, az átló, mint analógia pedig az emberi kapcsolatok fontosságáról is üzen. A Bloomaire projekt a Lumoconcept Kft. és a Co & Co Designcommunication - Alchhabi Diána kollaborációjának eredményeképp valósul meg. A Bloomaire egy kinetikus mozgású csillár kollekció, a termékkollaboráció elegánsan ötvözi a művészetet, a természetet és a technológiát, megteremtve a fény új térbeli dimenzióját. A magyar mondabeli lények projekt Zakar Clayart Design Kft. és Abodi Dóra együttműködésével valósul meg. A koncepció abból indul ki, hogy a mitológiai lények tovább élnek a magyar népmesében és népművészetben, az irodalomban és a képzőművészetben. A belsőépítészeti megoldásokat magában foglaló kollekció főszereplőit mítoszok és népmesék ihlették.

HFDA MDDU designLAB 202311 4w

A Szelíd Kövek projekt a Multifelt Factory Kft. és Pócs Judit közös munkája. A bútorok és design panelek formavilágát a tengerben csiszolt kövek ihlették, amelyek a közösségi terekben hozzájárulnak a bensőséges, de modern hangulathoz. Olyan akusztikai megoldásokkal, amelyek a funkcionalitás mellett hagyományőrző és magas színvonalú művészeti értéket is képviselnek.

A Nezozen Kft. és Kele Sára kollaborációja a Pontum projekt. A tömörfa bútorkollekciót Budapest hídjai inspirálták. A kollekció minimalista esztétikája a hidak formavilágával mutat párhuzamot, egyben tükrözi az összekötés, az emberek közötti hidak építésének fontosságát is.

HFDA MDDU designLAB 202311 2w

A közös munka már kezdetét vette, az MDDÜ még az idei évben, gyárlátogatások keretében kíséri figyelemmel a program megvalósulásának mérföldköveit. A párosoknak pedig lehetősége lesz arra, hogy Rossana Orlandi szakmai útmutatásai alapján tovább fejlesszék munkafolyamataikat.  Az elmúlt években a design LAB programok keretében több tucat izgalmas termék született meg a kreativitás és a sokoldalúság jegyében.  A 2023-ban kezdődő, várhatóan 2024 márciusáig tartó program során is fontos cél, hogy a hazai és a nemzetközi piacon is versenyképes, fenntarthatósági és innovációs szempontból egyaránt kiemelkedő projektek valósuljon meg.  

A design LAB curated by Rossana Orlandi program hozzájárul az MDDÜ azon célkitűzéséhez, hogy a hazai design iparági szereplőinek lehetőségeit bővíteni tudja, ösztönözze az ágazat exportképességét, valamint olyan stratégiai együttműködéseket valósítson meg, amelyek kaput nyitnak a nemzetközi színtérre.

Forrás: HFDA/MDDÜ

https://hfda.hu
https://www.facebook.com/hfdagency/
https://www.instagram.com/hfdagency/

szisz


More Coverage

Holnap kezdődik a 360 Design Budapest forma-, képző- és iparművészeti kiállítás

Az október 17-22 között megrendezésre kerülő regionális 360 Design Budapest kiállítás számos érdekes programmal várja a látogatókat. Az Adria-palotában több mint 60 hazai és regionális formatervező, képző- és iparművész alkotásait csodálhatják meg, emellett szakmai előadásokkal és exkluzív tárlat...

Teltházas előadásokkal és tárlatvezetésekkel zajlott a 360 Design Budapest kiállítás

Közel 3.500 látogató volt kíváncsi a 360 Design Budapest kiállításra a Bálnában.

Több mint 6.000 látogatót vonzott a Divat & Design Fesztivál

A Divat & Design Fesztivál egyik fő célja, hogy a változatos témaköröket érintő programok és élmények során minél több hasznos ismeretanyagot adjon át a kreatív ipari szakmák, ezen belül a divat és design szakmák iránt érdeklődők számára.

Budapest Design Material Library INSIDER

A Budapest Design Material Library INSIDER kerekasztal beszélgetés résztvevői ezúttal a természet és a társadalom viszonyát értelmezve a formatervezés és az építészet fenntarthatósági kihívásairól, ezzel kapcsolatban pedig a természetes anyagok használatának népszerűség-növekedéséről beszélgetnek.

Eredményesnek bizonyult az iparági kör bővítése a Magyar Divat & Design Ügynökség Gyártó Mentorprogramjában

A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) egyik kiemelt stratégiai célkitűzése a hazai gyártói bázis megerősítése, valamint exportképességük növelése.

6 gyártó-tervező páros kapott támogatást az MDDÜ design LAB inkubációs programján

A programnak köszönhetően tehetséges tervezők ötletei találkozhatnak professzionális gyártókkal, és közösen alkothatnak egyedi és versenyképes termékeket.

Harmadik alkalommal valósul meg a design LAB

A végső döntés értelmében hat pályamű kapott lehetőséget szériaérett terméke sorozatgyártásának megkezdésére. A támogatást nyert projektek augusztus elsejével átléptek a hathónapos megvalósítási fázisba, amelynek végén, 2023 januárjáig elkészülnek a véglegesített, értékesítésre szánt termékek.

Magyar tervezők és iparművészek a nemzetközi hírnév kapujában

A több mint százezer látogatót vonzó milánói Alcován mutatkozhattak be a magyar design márkái.

Copyright © 2013- | Minden tartalom jogvédett. Ászf
www.anoidivat.hu | Elérhetőség: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Vissza a lap tetejére