Zene & Fesztivál

Ilyen volt a jammelés a ZamJam fesztiválon

By Super User
A Balaton ezerarcú, amit az idei nyári fesztiválok tovább erősítenek.
 |  Zene & Fesztivál

Már régen feltűnt hogy a Balaton ezerarcú, amit az idei nyári fesztiválok tovább erősítenek. Az elmúlt hetekben több nagy fesztivál is sikeresen lezajlott Zamárdiban és ami számunkra meglepő, hogy ugyanaz a település mennyire át tud alakulni egy-egy fesztivál hangulatához illeszkedően. Be tudja fogadni az elektronikus zenét, a jazz-t, a funky-t, a popzenét, a szűkebb rétegeket megszólító kísérleti hangzásokat, a rock-ot, a rocky-t, a képzőművészeti vagy akár fotótárlatokat és az ehhez tartozó akár speciálisabb szubkultúrákat vagy a nagyobb, átlagosabb közönségcsoportokat is.

Zamárdi óriási szabadstrandja akár egyszerre is helyet tudna biztosítani több fesztiválnak elválasztva azokat egymástól, a településen kereskedők, szolgáltatók, vendéglátósok pedig egybeolvadva az éppen aktuális lüktetéssel, őszinte vendégszeretettel fogadják a városba érkező látogatókat. A ZamJam programtáblája délután 3 órától hirdette a nagyszínpadon a fellépőket, így a délelőtti, budapesti indulást nem kapkodtuk el, késődélután értünk a fesztivál helyszínére. Próbáltuk felfedezni a területet, először a korábbi BalatonSound helyszíne felé vettük az irányt, ekkor derült ki, hogy a ZamJamet kicsit előrébb, a Siófokhoz közelebbi partszakaszon rendezték be. Parkolóhelyet keresve az utcák és kijelölt parkolók nagy része már autókkal és vélhetően a rendezvényre igyekvő sétálókkal tarkított volt, ami kellemes alaphangulatot adott azonnal, hiszen a nagy területnek köszönhetően kényelmesen lehetett közlekedni így is. 

A bejáratnál délután nagy sor volt, a legtöbben az interneten előre váltott jegyeket cserélték karszalagra. Körülbelül fél órás sorban állás után a beléptetés hatékonyan, zökkenőmentesen zajlott, a fesztivál centruma egy nagyobb központi, füves területen helyezkedett el körben vendéglátósokkal, a part felőli sarokban a MOL Nagyszínpaddal, és egy középtájra helyezett VIP színpaddal, illetve a nagyszínpadot segítő technikai emelvénnyel. A placcon közel a street food kocsikhoz sörpadok asztalokkal, raklapos-párnás ülőgarnitúrák tele emberekkel. Már-már a Gourmet fesztiválon éreztük magunkat, de mégsem, mivel itt az ételkínálat a gyorsételekre korlátozódott. A vendégeket ez láthatóan nem zavarta, csalogatóan lakmároztak az asztaloknál, vagy kinek éppen hol jutott hely. 

A koncertek a nagyszínpadon némi szünettel beékelődve követték egymást, amikor a kivetítőn a városhoz, rendezvényhez kötödő kisfilmeket vetítettek, illetve alkalom nyílt a fogyasztásra, vagy meglátogatni az egyébként szinte várakozás nélkül elérhető vizesblokkot. Italválasztékban egyik-másik pultnál volt némi különbség, ahol rövidebb sor volt, ott kevesebb féle ital volt kapható, a nagyobb soroknál megtaláltuk az ásványvizet, bort, sort, röviditalokat, pezsgőt, koktélt, proseccot is. Az árak mindenhol egyformának tűntek, az ásványvíz 770 Ft volt, proseccoból az egyik fajta 7.200 Ft-ba, a másik 9.200 Ft-ba került. Ételek között találtunk hamburgereket, sült krumplit és nagyon frissnek ható, puha és ropogós, grill sajttal is tuningolt gyrost, ezek ára a 2.500 és 4.000 Ft-os sávban mozgott.

 

 

 

Az első napon a legnagyobb élményt nekünk Szikora Róbert és az R-GO, valamint a Kool & the Gang adta. Egészen eltérő hangulatot varázsoltak a színpadra, mégis mindkettő lenyűgöző volt a speciális sajátosságai miatt. Szikora Robi az ismert, látványos, szafari színpadképet töltötte be személyiségének bohókás, ugyanakkor zseniális művészi jellemvonásaival, körülötte a Gidák változó jelmezei és kellékei, a koreográfia nem engedte lankadni a figyelmünket. Az Úristen című sláger erejéig a VALMAR (Valkusz Milán és Marics Péter) is csatlakozott az R-GO-hoz, amikor is a közönség első soraiba hirtelen beszaladtak a fiatalabb hölgyek. A Kool & the Gang a legnevesebb slágerei felsorakoztatása helyett élő jammeléssel tűzdelte tele a koncertjét, ami igazán egyedivé tette az alkalmat. Az alapító tagok közül mindössze egy zenészt üdvözölhettünk most, ám a többiek mind igazi virtuozitásról adtak tanubizonyságot.

A második nap fénypontjai Charlie és Geszti Péter funky formációja voltak. Érdekes, hogy a közönség összetétele nagyban különbözött az előző naptól, nyugodtabb, hézagosabban helyezkedő csoport gyűlt össze a nagyszínpadnál. A Geszti Funky show egyszerre volt profin előre tervezett és improvizatív, a dalok összetétele azt sugallta, hogy a választás és sorrend kifejezetten erre az alkalomra lett kitalálva. Péter az egyes számok között komplett, mini stand-up betéteket adott elő, amelyek tőle megszokottan nagyon aktuálisak, humorosak és jövőtjóslóak voltak. A koncertek végeztével minden nap a középső VIP színpadról folytatódott a műsor, minden nap más-más, de a helyszínhez és parádéhoz illeszkedő stílusban. A közönség a nagyszínpad felől hátrafordult és folytatta a bulizást a már tágabbra nyújtott területen.

 

 

 

 

ZamJam-2022-jammeles-10
ZamJam-2022-jammeles-11
ZamJam-2022-jammeles-12
ZamJam-2022-jammeles-13
ZamJam-2022-jammeles-14
ZamJam-2022-jammeles-15
ZamJam-2022-jammeles-16
ZamJam-2022-jammeles-17
ZamJam-2022-jammeles-18
ZamJam-2022-jammeles-18a

 

szisz, zarbet


Super User


More Coverage

Interjú: DELADAP a ZamJam-ről

Szeretnénk a lehető legtöbbet megnézni a fesztiválból, és egy-két nappal szívesen maradnánk tovább.

ZamJam butikfesztivál lesz Zamárdiban 2022.07.28-29-30.

Új butikfesztivállal bővül a MOL Nagyon Balaton kínálata, 2022-ben Zamárdiban indul a ZamJam!

Balaton Sound 2022. június 29. - július 2. Zamárdi

A Balaton Sound a legnagyobb szabadtéri elektronikus zenei fesztivál Magyarországon, melyet 2007 óta minden év júliusában rendez meg a Sziget Fesztiváliroda a Balaton déli vízpartján, Zamárdi városban.

Interview: DELADAP on ZamJam

We would see as much of the lineup as possible and stay a day or two longer.

Interview: DELADAP auf ZamJam

Wir würden so viel wie möglich von Lineup ansehen und ein zwei Tage länger bleiben.

Életműdíjak a ZamJam szombati napján - Csütörtökön indul a ZamJam!

A Best of Balaton kuratóriuma életműdíjakat is átad a ZamJam színpadán.

Copyright © 2013- | Minden tartalom jogvédett. Ászf
www.anoidivat.hu | Elérhetőség: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Vissza a lap tetejére