Tervezők & Designerek

Interjú: Volodymyr Sidletskyi divattervező

Nagyon sok gyönyörű technika létezik a világon, és mindig újdonságokkal bővítem a kollekcióimat. Amolyan kísérletező tervező vagyok. Számomra a legfontosabb a fenntarthatóság és a kiváló kézművesség.
 |  Super User  |  Tervezők & Designerek

Volodymyr Sidletskyi szabó nagymamájától örökölte szenvedélyét a szabás és a ruhakészítés iránt. Ukrajnában a Hrytsiv Művészeti Főiskolára, majd a Hmelnickij Nemzeti Egyetemre járt, dolgozott 2 ukrán divatmárkánál, majd saját divatműhelyében ruhákat tervezett és különböző nemzetközi divatversenyeken díjakat nyert. A márka hivatalos oldalának Facebook-bemutatkozója szerint konceptuális, kézzel készített, minőségi fenntartható divatot képvisel a klasszikustól az avantgárdig, harmóniában a környezettel. A Sidletskyi egy példa arra, hogy a design hogyan válhat a környezetvédelem hangadójává.

 Interju VolodymyrSydletskyi 005

Kezdjük a nehezével, ha nem bánod. Mit érzel, milyen gondolatok jutnak eszedbe manapság, ha hazádra, Ukrajnára gondolsz?
Szeretem a hazámat, és a gondolataim a családom, a barátaim, a katonák és azon emberek körül forognak, akik elvesztették az otthonaikat, büszke vagyok az erősségükre.

Mi lenne szerinted a legjobb módja a háború befejezésének?
Bárcsak tudnám a választ..

Mikor kerültél Magyarországra?
Több mint 2 éve.

Interju VolodymyrSydletskyi 000

Milyen tapasztalataid vannak a beilleszkedéssel kapcsolatban, hosszabb távra tervezel itt maradni?
Örökre itt szeretnék maradni. Imádom Magyarországot, Budapest nagyon szép, bárhová mész is.

Vannak már magyarországi szakmai kapcsolataid, barátaid?
Megismerkedtem néhány kedves emberrel, és van néhány jó barátom. Szakmai kapcsolataim sok országban vannak, néhányan eljöttek ide is találkozni velem, és éltek a lehetőséggel, hogy felfedezzék a gyönyörű Budapestet.

Interju VolodymyrSydletskyi 002

Hogyan változott a szakmai karriered, amióta itt vagy?
A legutóbbi kollekciómat Berlinben, Londonban és Budapesten is bemutattam, ez nagyon nagy változás volt a karrieremben, és most új környezetben keresek inspirációt, hogy valami újat alkossak.

Mire vagy a legbüszkébb, amit tervezőként elérhettél Ukrajnában?
Mielőtt a büszkeségre gondolnék, hálás vagyok drága nagymamámnak, aki fantasztikus szabó volt és egyben az első tanárom, tőle örököltem a munkám iránti lelkesedést. Később nagyszerű tanáraim voltak, akiktől remek irányítást kaptam és mára elmondhatom, hogy büszke vagyok arra, hogy a két kezemmel csúcsminőségű couture munkát készítek.

Interju VolodymyrSydletskyi 001

Építed a karriered és a márkád, a neved több európai divatbemutatón is megjelent, melyik rendezvény miért tetszett, és mi volt ezek között a különbség?
Minden helynek megvan a maga varázsa, és csodálatos, hogy részt vehetek ezeken az izgalmas helyeken, mindig új ötletekkel térek vissza.

Van egy hasonló nevű márka is, csak az utolsó 2 betű van felcserélve, ismeritek egymást?
Ezt a kérdést nagyon gyakran megkapom, sokaknak zavaros. Még nem találkoztunk. A márkám bejegyzett védjegy Ukrajnában és az Európai Unióban.

Hogyan látod a magyar divatpiacot, könnyen érvényesülhetsz itt, vagy innen más EU-országok felé?
Elmondom majd, ha a részese leszek :)

Interju VolodymyrSydletskyi 003

Női és férfi, sőt macska és kutya ruhákat is készítesz, melyiket és miért szereted? Leginkább a férfi ruháidat viszed a kifutóra?
Az állatoknak való ruhakészítés az állatvédelemért folytatott küzdelmemhez kapcsolódik, ami nagyon fontos számomra. Vegetáriánus vagyok, és életfilozófiám a "Harmóniában élni a természettel". Alapvetően női és férfi ruhákat készítek, tavaly csak férfiaknak készítettem kollekciót, de az outfitek egy része uniszex jellegű volt.

Vannak már kialakult stílusjegyeid, vagy még mindig kipróbálod a különböző ötleteket szabás, stílus, technika és minták terén?
Megvan a személyes stílusom, de ez rugalmas és nem változtathatatlan. Szeretek kísérletezni a szabás, stílus, technika és minták különböző ötleteivel, amíg csak élek. Nagyon sok gyönyörű technika létezik a világon, és mindig újdonságokkal bővítem a kollekcióimat. Amolyan kísérletező tervező vagyok. Számomra a legfontosabb a fenntarthatóság és a kiváló kézművesség.

Utoljára Magyarországon a Budapest Fashion Weeken mutattad be aktuális kollekciódat, hogyan érezted magad az eseményen?
Nagyon jól éreztem magam, azért is volt különleges, mert ez volt a legújabb kollekcióm utolsó bemutatója. Mindenki nagyon barátságos volt velem, jó volt a légkör… és mellette örültem, hogy megismerhettelek téged is.

Interju VolodymyrSydletskyi 004

Mi ihlette ezt a kollekciót, amelyet később Berlinben és Londonban is bemutattál?
A világ háborúkról és az emberek problémáiról beszél, de az állatok nem tudnak beszélni, szükségük van ránk, hogy megvédjük őket. Ez inspirált arra, hogy valami különlegeset alkossak, ami ötvözi az állatok iránti szeretetemet és az életfilozófiámat.

Hány ruhát készítesz egy évben?
Ez mindig attól függően változik, hogy mekkora kollekcióban gondolkodom éppen.

Egyedi ruhatervezést és megrendeléseket is fogadsz?
Természetesen és nagy örömmel! Saját kis műhelyem van Budapest I. kerületében, és egyedi szabászatot is vállalok.

https://www.sidletskyi.com
https://www.facebook.com/VSidletskyi
https://www.instagram.com/volodymyr_sidletskyi

Fotók: Volodymyr Sidletskyi

szisz


More Coverage

Interjú BCEFW AW2425: ARTISTA - Mi a kapocs az Ikebana és a csillagközi tér között?

Gazdag és érzékeny színvilágú printek, megmunkált felületek, feltűnő kiskabátok, puhán beburkoló rétegek és formák, nőies sziluettek jellemzik a jövő őszi-téli szezont - fogalmazta meg a tervezőtrió az ARTISTA legújabb kollekciójának koncepcióját, amit a Budapest Central European Fashion Wee...

Interjú BCEFW AW2425: Merő Péter ruhatervező 1. rész

MERO ruhák megfordultak már neves filmfesztiválokon és díjátadókon, mint az Oscar Gála, a Los Angelesi Film Festival, a Cannes Film Festival és a Berlinale. 2022 decemberében a Magyarországot képviselő Merő Péter a Thai Selyem Divathéten, az International Thai Silk Designer Contest elnevezésű ve...

Interjú BCEFW AW2425 Új generáció: Bárány Judit textiltervező

Szerintem pedig annál szebb nincs is, amikor egy idegen helyzetben nem tudja leplezni az ember az őszinte tekintetét. Bárány Judit, textiltervező, BCEFW AW2425 Új generáció.

Interjú BCEFW AW2425: Merő Péter ruhatervező 2. rész

MERO ruhák megfordultak már neves filmfesztiválokon és díjátadókon, mint az Oscar Gála, a Los Angelesi Film Festival, a Cannes Film Festival és a Berlinale. 2022 decemberében a Magyarországot képviselő Merő Péter a Thai Selyem Divathéten, az International Thai Silk Designer Contest elnevezésű ve...

Copyright © 2013- | Minden tartalom jogvédett. Ászf
www.anoidivat.hu | Elérhetőség: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Vissza a lap tetejére