Zene & Fesztivál

10. jubiláló piknik-élmény Paloznakon 2022-ben

By 2022-05-31 23:04:55
A május 31-i sajtótájékoztatón derült fény először a teljes lineup-ra, illetve van még egy titka a rendezőknek, amit augusztus 4-én jelentenek be.
 |  Zene & Fesztivál

A jubileumi Jazzpiknik az ünnepi stílusok kavalkádjával várja a piknikezőket – a nagyszínpados fellépők valódi bulihangulatot repítenek a Balaton-felvidékre, míg a kisebb színpadokon a jazz és társműfajainak jeles képviselői ringatják a fesztiválozókat. A különleges alkalomra valódi Boogie Wonderlanddel, a piknik-életérzést leginkább közvetítő, gazdag zenei felhozatallal és számos meglepetéssel készül a szervező Tonspec Kft.

A május 31-i sajtótájékoztatón derült fény először a teljes lineup-ra, illetve van még egy titka a rendezőknek, amit augusztus 4-én jelentenek be. Az eseményen premier előtti bemutatásra került az idei fesztiválhimnusz, melyet a Random Trip jegyez, továbbá a jubileumi Jazzpiknik újdonságai, tehetséggondozó programjai és kollaborációi. Az ünnepi évadban JAZZPIKNIK címmel útjára indult a fesztivál saját lifestyle magazinja, melynek első lapszáma az elmúlt tíz évet foglalja össze, a következő kiadványok a hazai kulturális életet kívánják bemutatni.

PaloznakiJazzpiknik2022 ValdeOrsolyaPaloznakiJazzpiknik2022 SantaDanielPaloznakiJazzpiknik2022 SzijjartoNagySzilviaPaloznakiJazzpiknik2022 ZakariasFruzsina

A szervezők 10 év alatt nagy rutinra tettek szert, hogyan lehet a közönséget finoman meghódítani és a nagyszínpad fellépőivel a "nem szeretem a jazz-t" érzését felülírni. A különleges rendezésű, házibuli méretűből meghatározó magyar fesztivállá nőtt, igazán hazainak nevezhető Paloznaki Jazzpiknik híd a generációk között, hiszen a tipegős kisbabáktól a nagymamákig hagyományosan látogatója minden korosztály, s ahogy nőnek a gyerekek, jellemzően visszatérnek már szülők nélkül barátaikkal.

A legendás jazz-duó, Richard Bona & Alfredo Rodriguez Band formációja nyitja a 10. Jazzpikniket, őket egy vérbeli díva, a világhírű brit soul és R&B énekes-dalszerző, Emeli Sandé követi, aki az eddigi legnagyobb sztár a piknik történetében. Augusztus 5-én Lisa Stansfield érkezik a Nagyszínpadra, majd minden idők egyik legsikeresebb hiphop-tánczenei formációja, a Stereo MC's pörgeti fel a piknikezők hangulatát. Augusztus 6-án a világhírű Al McKay's Earth, Wind & Fire Experience formáció látogat el a dűlőbe, akik bepótolják tavalyi betegség miatti kimaradásukat, majd az MF Robots utánozhatatlan hangjai töltik be a csillagfényes paloznaki éjszakát. Ők egy fiatal formáció, akiktől pörgős esti bulira lehet számítani, szakmailag filozófiájuk: Nincsenek korlátok, csak a vidámság. A különleges alkalomra a közel 30 magyar jazz formáció mellett valódi Boogie Wonderlanddel, a piknik-életérzést leginkább közvetítő, gazdag zenei felhozatallal és számos meglepetéssel készülnek a szervezők.

PaloznakiJazzpiknik2022 SzilardPianoProjekt BalanyiSzilard GalambosDorinaPaloznakiJazzpiknik2022 GalambosDorinaPaloznakiJazzpiknik2022 SzilardPianoProjekt BalanyiSzilard GalambosDorina 2

A sajtótájékoztatón részt vettek:
Valde Orsolya, fesztiváligazgató
Sánta Dániel, fesztiváligazgató-helyettes
Delov Jávor, a Random Trip művészeti vezetője
Szepesi Mátyás, a Random Trip menedzsere, a Fábián Juli Emlékalapítvány elnöke
Szijjártó-Nagy Szilvia, az Együtt az Autistákért Alapítvány elnöke
Zakariás Fruzsina, az Audi márkaigazgatója

A sajtótájékoztatón közreműködött: Szilárd Piano Projekt – Balanyi Szilárd és Galambos Dorina

PaloznakiJazzpiknik2022 borito

„Nagy találkozások”
10. Paloznaki Jazzpiknik

2022. augusztus 4-5-6. – Paloznak

"Az elmúlt évtizedben egy generáció nőtt fel a Jazzpikniken, aki gyerekként a szülőkkel jött el régen, az ma a barátaival piknikezik Paloznakon. A jubileumi piknik „Nagy találkozások” szlogenje jól szimbolizálja azt a generációk közötti hidat és életérzést, amit ma a Jazzpiknik jelent” – nyilatkozta Valde Orsolya fesztiváligazgató.

Augusztus 4-én a legendás jazz-duó, Richard Bona & Alfredo Rodriguez Band formációja nyitja a 10. Jazzpikniket. Richard Bona és Alfredo Rodriguez közös mentoruk, Quincy Jones révén ismerték meg egymást. 2016-ban a duó stúdióba vonult, hogy együtt dolgozzanak Rodriguez Tocororo című albumán, melynek producere Quincy Jones. Az albumon két közös dalt adtak ki: a Raíces-t (Roots) és az Ay, Mamá Inés-t, mindkettő jól tükrözi egyedi zenei világuk harmonikus összefonódását. Bona együtt zenélt a legnagyobbakkal, többek között Herbie Hancock, Quincy Jones, Chick Corea, Buena Vista Social Club, Sting, Mike Stern, Pat Metheny, Stevie Wonder és George Benson mellett. Richard Bona és Alfredo Rodriguez nemrégiben visszatértek a stúdióba, együtt alkotnak Richard Bona & Alfredo Rodriguez Band formáció néven, mellyel 2021 óta világszerte turnéznak, ennek egyik állomása a 10. Jazzpikniken való fellépésük.


PaloznakiJazzpiknik2022 EmeliSandeA duó után a világhírű brit soul és R&B énekes-dalszerző, Emeli Sandé érkezik a Nagyszínpadra. Sandé 2012-ben debütált Our version of events című első önálló lemezével, ugyanebben az évben fellépett a londoni olimpia nyitó- és záróünnepségén, és elnyerte első BRIT Awards díját. Közreműködött Professor Greennel a Read all about it, a Labyrinth zenekarral pedig a Beneath your beautiful című dalban. A zene ügyéért tett szolgálatai miatt Erzsébet királyné a Brit Birodalom Rendjének tagja címmel tüntette ki. Sandé zeneszerzőként is számos slágerrel büszkélkedhet, írt már dalokat Cher Lloydnak, Alicia Keys-nek, Tinie Tempah-nak, Rihannának és Leona Lewisnak is. 2021-ben a Family című kislemezével tért vissza, ami egy új zenei korszakának kezdetét jelenti a pályáján. Emeli, aki általában erős, szárnyaló énekhangjáról ismert, legújabb albumán újszerű, ritmikusabb hangzást hoz, amire a rajongók felszabadultan táncolhatnak. Ismert slágerei mellett Sandé a legújabb dalait is elhozza a csütörtöki nyitóestre, amit csodálatos hangja és lenyűgöző színpadi jelenléte tesz teljessé.


Augusztus 5-én a ’80-as, ’90-es évek legnépszerűbb brit énekesnője, Lisa Stansfield érkezik a Jazzpiknikre. Több mint három évtizede tartó, elsöprő sikerű karrierjével Lisa Stansfield valódi legenda a pop és soul műfajokban. Világhírű slágerei és díjnyertes albumai hatalmas népszerűségre tettek szert az egész világon; háromszor nyerte el a BRIT Awards-ot, valamint két Ivor Novello-díjjal egy Women's World Award díjjal és két Grammy-jelöléssel ismerték el. Stansfield karrierje 1980-ban indult, amikor megnyerte a Search for a Star című tehetségkutató versenyt. Debütáló szólóalbuma, az Affection hatalmas áttörést jelentett a karrierjében; olyan pop- és klubslágereket szült, mint az All Around The World, vagy a People Hold On. 2018-ban adta ki legfrissebb albumát Deeper címmel, az album összes dalát Stansfield és férje, Ian Devaney írták. A legendás pop-soul énekesnő örökérvényű slágerei mellett új dalaiból is válogat a Jazzpiknik második estéjére, feledhetetlen koncertélményt ígérve.

Ezt követően minden idők egyik legsikeresebb hiphop-tánczenei formációja, a Stereo MC’s pörgeti fel a piknikezőket. A kollektíva a ’80-as évek közepén alakult, zenéjük a funk, az elektronikus zene és a hiphop különleges találkozása. A formáció frontemberei, Rob Birch és Nick Hallam közel négy évtizede aratnak világsikert, a Step It Up, Creation és Elevate My Mind slágerek valódi örökzöldek. Connected című nagylemezük hozta meg a zenekar világszintű ismertségét, a 1994-es BRIT Awards-on megválasztották a legjobb bandának, és ez a lemez lett az év albuma. 2015 után a formáció új irányt vett, kimozdult a nagy lemezkiadó-buborék és a tánczene határáról, hogy visszatérhessen gyökereihez, az underground elektronikus zenéhez. A fellépéseken az ikonikus slágerek mellett DJ-munkák és remixek is szerepelnek. A Stereo MC’s koncertje négy évtizedét energikus és különleges vibe-okat felvonultató show-k kísérték.

Augusztus 6-án, szombaton egy igazi legenda lép fel: a világ leghíresebb funky zenekarának utódja, az Al McKay’s Earth, Wind & Fire Experience látogat el Paloznakra, hogy Al McKay felépülése után, a tavalyi elmaradt koncertjüket pótolva osztozzanak az emelkedett hangulatban. A chicagói Earth, Wind & Fire kétségkívül minden idők legsikeresebb soul-funk-disco zenekara. A funky és az R&B műfaját a hagyományos afrikai zenével ötvöző Earth, Wind & Fire 1969-ben jött létre, a ’70-es évek közepétől örökérvényű slágereket jegyeznek. A hétszeres Grammy-díjas együttes a soul, az R&B és a funky legprofibb zenészeit nevelte ki. Az eredeti formáció hosszú sikersorozatának a zenekarvezető, Maurice White betegsége vetett véget; 1983 végén az EWF egy hosszabb szünetet tartott, majd időről időre összeálltak, de az unikális formáció nem tudott tovább működni az eredeti felállásban. Az eredeti tagok közül Maurice White és Al McKay megállapodtak, hogy Al McKay egy új formációval zenél tovább, „Al McKay’s Earth, Wind & Fire Experience” néven. A régi koncertek hangulatát hozzák, magas színvonalú, szenvedélyes és hihetetlenül tehetséges Los Angeles-i zenészekkel, akik közül többen tagja voltak az eredeti EWF-nek is, köztük Al McKay gitáros, Michael Harris trombitás, John Paris dobos. Koncertjeiken a ’70-es évek legendás zenekarának legnépszerűbb slágereit adják elő, hogy napjainkban is átélhessük az Earth, Wind & Fire életérzést. A koncerten olyan legendás slágerek csendülnek fel, mint a September, a Boogie Wonderland, vagy a Fantasy.

A három nap megkoronázásaként az MF Robots utánozhatatlan hangjai töltik meg a balatoni domboldalt. Az MF Robots a soul, az R&B, a funk és a popzene stílusait ötvözi energikus, új hangzású zenévé. A zenekar egyik tagja, Jan Kincaid alapítója volt a 2019-es Jazzpikniken nagy sikert aratott The Brand New Heavies együttesnek, hozzá csatlakozott Dawn Joseph énekesnő, akit Rod Stewart, Phil Collins, Michael Bublé, Craig David, vagy a 2019-es Jazzpikniken is fellépett Rick Astley szenzációs vokalistájaként ismerhettünk meg. A vadonatúj hangzást ígérő, kirobbanó energiájú duót hazánkban most először hallhatja a közönség.

A jubiláló pikniken Paloznakon örömzenél a magyar jazzélet színe-java. A 2017-ben Fábián Julinak emléket állító színpadon minden évben a hazai jazz jeles művészei lépnek fel, hogy a nemzetközi előadók mellett a magyar jazz élvonala is képviseltesse magát. A 10. Paloznaki Jazzpikniken – többek között – olyan művészekkel találkozhatunk, mint a Random Trip, a Peet Project, a Szilárd Piano Projekt, az Aron Andras & the Black Circle Orchestra, a Voice & Guitar: Micheller Myrtill & Pintér Tibor Duo, vagy a Solére. Áron András Artisjus- és kétszeres Fonogram-díjas előadó, dalszerző nagyzenekari projektje az Aron Andras & The Black Circle Orchestra, amit hosszú idő után 2020 nyarán hívott életre. A tőle megszokott country és blues hangzású szóló dalait, most bigband formációban, még színesebb hangzásvilággal adja elő, olyan neves zenészekkel együtt, mint a Blahaluisiana zenekar énekesnője, Schoblocher Barbara, és billentyűse Pénzes Máté, a The Qualitons zenekar ritmusszekciója, Hock Ernő és Boros Levente, továbbá a The Pontiac zenekar gitárosa, Kiss Péter. Micheller Myrtill és Pintér Tibor ének-gitár duója, a Voice & Guitar: Micheller Myrtill & Pintér Tibor Duo immár 16 éve működik töretlen sikerrel. Nemzetközi elismertségük mellett itthon is nagy népszerűségnek örvendenek, eddig hat közös lemezük jelent meg. Az ének-gitár felállás bravúros játékot, gazdag és improvizatív előadásmódot és különleges zenei élményt nyújt. Szigeti Zsófi, Solére magyar dalszerző énekes. 2016-ban indította el első zenekarát Shaibo néven, amely az évek alatt saját szólóprojektévé alakult. Az elektronikus space-pop stílusban mozgó énekesnő saját érzelmeit, emlékeit örökíti meg dalaiban, izgalmas minimál hangszerelésben.

Az előző évek gyakorlatának megfelelően a Jazzpiknik szervezői az idei évben is kiemelt hangsúlyt helyeznek a tehetséggondozásra, számos ígéretes tehetséget léptetnek fel a színpadokon. A Hangfoglaló Program keretén belül két fiatal formációt, a Pandóra Projektet és az Abel Marton Nagy’s Cosmos Band-et mutatják be a közönségnek. A Taittinger Pezsgőteraszon fog zenélni a Fülesbagoly Tehetségkutató idei díjazottja, az Ineffable. Az Ocsovay Damján Trió nyerte el a 2022-es Jazz Showcase "10. Paloznaki Jazzpiknik" különdíját, így augusztusban ők is zenélhetnek a jubileumi fesztivál közönségének. A sajtótájékoztatón premier előtti bemutatásra került az idei fesztiválhimnusz, melyet a Random Trip jegyez, Dárdai Blanka és Vavra Bence énekével kiegészülve. A himnusz dalszövegét Szepesi Mátyás írta, a zenei alapötlet Delov Jávoré, a producer Gerendás Dániel. „A zene mindig itt van benned, hogy megszelídítse a csendet” – emelte ki Szepesi Mátyás a dalból – „a zene egy kapaszkodó, egy segítőerő a mai világban”. Az ízig-vérig nyári dal tökéletesen passzol a Jazzpiknik hangulatához. „Laza, nyári életérzés, amire mezítláb, pezsgővel a kézben fogunk táncolni a Nagyszínpad előtti domboldalon” – mondta Sánta Dani fesztiváligazgató-helyettes.

PaloznakiJazzpiknik2022 Vavra Bence Szepesi Matyas Dardai Bianka Delov JavorPaloznakiJazzpiknik2022 5PaloznakiJazzpiknik2022 SzepesiMatyas DelovJavor

A Jazzpiknik minden évben a bevételének egy részével rászorulókat támogat. Idén folytatódik az Együtt az Autistákért Alapítvánnyal való együttműködés, az idei nyári gyűjtés az Autista Mintaház Diagnosztikai és Terápiás Centrum, a Mentálhigiéniai Központ, valamint a Gyermek és Serdülő Pszichiátriai Osztály munkatársainak fejlődését támogatja az Autizmus Alapítvány akkreditált ADOS (Autism Diagnostic Observation Schedule) képzésével. A szakirány figyelembe veszi az autizmussal élő gyermekek sajátosságait, szükségleteit, és számos olyan terület vizsgálatára alkalmas – például szociális-kommunikációs készségek, érzelmek kifejezése –, amelyek információkat nyújtanak az autizmusra jellemző fejlődési elmaradásokkal, nehézségekkel kapcsolatban. A képzés hozzájárul a hazai diagnosztikai kapacitás fejlesztéséhez és a szakszerűbb diagnosztikai munkához. A korábbi évek hagyományát folytatva kollaborálunk és a Paloznak Jövőjéért Alapítvánnyal, továbbá kibővítjük jótékonysági akciónkat a Rejtett Kincsek Down Egyesülettel és a Csodalámpa Alapítvány célkitűzéseinek támogatásával.

Ahhoz, hogy a butikfesztivál évről-évre újra visszatérhessen a dűlőbe, a szervezők kulcsfontosságúnak tartják a zöld törekvések és a fenntartható fesztiválmegoldások integrálását. Így óvják a kivételes természeti környezetet és csökkentjük a fesztivál ökológiai lábnyomát. A korábbi évek hagyományát folytatva, a szelektív hulladékgyűjtésben idén is a Zöldövezet Társulás lesz a Jazzpiknik partnere. A fesztiválon a teljes hulladékmenedzsment környezettudatos szervezése, újrahasznosítása, a környezetbarát termékek alkalmazása és a szemléletformálás az Egyesülettel közösen valósul meg. A Jazzpiknik az első hazai rendezvények egyike, amely teljes egészében és kizárólag környezetbarát termékekkel dolgozik. A rendezvény teljes területén szelektíven gyűjtik a hulladékot és erre ösztönzik a vendégeket is. A 2021-ben megrendezett Jazzpiknik teljes hulladékának közel 70%-a került újrahasznosításra, a hulladékmenedzsment miatt 3616 kg CO2-kibocsátást spórolt a fesztivál. A jubileumi fesztiválon a fenti intézkedésekkel ezt még nagyobbra szeretnék növelni.

Négy színpadon több mint 40 koncerttel, a festői szépségű Balaton-felvidéken a fűben ülős pikniktől a klubhangulaton át a nagykoncertig, a jó boroktól a fantasztikus zenéig minden együtt lesz a jubileumi Paloznaki Jazzpikniken!

 PaloznakiJazzpiknik2022 Valde Orsolya Szepesi Matyas Delov Javor 1PaloznakiJazzpiknik2022 6PaloznakiJazzpiknik2022 SzijjartoNagySzilvia ZakariasFruzsina 2PaloznakiJazzpiknik2022 SzijjartoNagySzilvia ZakariasFruzsina

PaloznakiJazzpiknik2022 logoTovábbi információ: https://jazzpiknik.hu
Részletes programbontás: https://jazzpiknik.hu/fellepok/
Kedvezményes jegyek: https://hu-jp-webshop.netpositive.hu/category/jegyek

 

A fotók forrása: ZarBet, Szabó Misu, a Jazzpiknik hivatalos felületei

szisz, ZarBet

 


2022-05-31 23:04:55


More Coverage

Ilyennek láttuk a Paloznaki Jazzpikniket 2021-ben

A szellősen elhelyezett büfékocsik és pavilonok, néhány terelő kordon és biztonsági őr segített az eligazodásban, továbbá a látogatók, akik már nyitáskor szép számmal jelen voltak már a kis utcákban is, hiszen a rendezvény helyszíne is taglalt, a több színpad és udvar egymástól elszórtan helyezke...

Interview: Emeli Sandé about Jazzpiknik

My friends, my family, my partner they all inspire me, so I try to be surrounded by love and project that, when I get on stage.

Interjú: Valde Orsolya, fesztiváligazgató, Paloznaki Jazzpiknik

Délután fűben ülős a Nagyszínpadunk, sok-sok pokróc a mezőn, rohangászó gyerekek, jó hangulat. Aztán este 9-től itt az igazi koncerthangulat, általában felállnak a pokrócokról táncolni! A Balaton-parti domboldalon, unikális helyen szólnak a világsztárok dallamai a csillagfényes éjszakában.

Interjú: Fábián Juli jazz énekesnő

Fábián Juli, egy különleges hang egy stílusteremtő zenei atmoszférában.

Interjú: Emeli Sandé a Jazzpiknikről

A barátaim, a családom, a párom mind inspirálnak, igyekszem szeretettel körülvenni magam, és ezt kivetíteni, amikor színpadra lépek.

Copyright © 2013- | Minden tartalom jogvédett. Ászf
www.anoidivat.hu | Elérhetőség: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Vissza a lap tetejére