Zene & Fesztivál

Interjú: Dawn Joseph - MF Robots a teltházas 10. Paloznaki Jazzpikniken 2022-ben

"Nagyon szomorú lett volna ilyen hosszú várakozás után lemondani a koncertet. Elfogadtuk, a közönség pedig ott maradt és bulizott, szóval azt tettük, amiért jöttünk!"
 |  Super User  |  Zene & Fesztivál

Finom borok és válogatott harapnivalók, rendkívüli meleg és hűvös szél, égi tünemény drónokkal, az előadók által közvetített változatos atmoszférák 4 színpadon, 2 teltház, 6 nemzetközi fellépő, 36 hazai fellépő és rekordszámú, több mint 23.000 piknikező volt jelen a 10. Paloznaki Jazzpikniken 2022-ben. A nagyszínpad záró fellépője, az MF Robots alapító-énekesnője Dawn Joseph válaszolt a kérdéseinkre a Jazzpiknik kapcsán.

 Dawn Joseph MF Robots 2022 Jazzpiknik 2

Jersey-ben születtél a Csatorna-szigeteken, és 2000-ben költöztél Londonba. Mi volt a nagy változtatás fő oka?

Édesapám basszusgitáros és énekes, amikor a zenekara játszott a 19. születésnapi bulimon, felálltam a színpadra, énekeltem egy dalt, és attól a pillanattól kezdve rákattantam! Miután több hónapig énekeltem a jersey-i kocsmákban és klubokban, rájöttem, hogy el kell költöznöm a szigetről, hogy előrehaladhassak a zenei üzletágban, és London tűnt a legkézenfekvőbb helynek.

Dawn Joseph MF Robots 2022 Jazzpiknik 6

Azt olvastam a bbemusic.com-on, hogy multi-instrumentalista vagy, tudsz sok hangszeren játszani? Basszusgitáros voltál Phil Collins bandájában, dolgoztál Kylie Minogue-val, Rick Astley-vel, CeeLo Greennel, Craig Daviddel, Rod Stewarttal, hogyan emlékszel vissza azokra az időkre?

Megismerkedtem egy zenével foglalkozó ügynökkel, miután Louise Rednapp-pal (az Eternal lánycsoport egykori tagjával) leveleztünk. Megkérdezte tőlem, hogy elmennék-e vele „végigutazni a nyarat” a basszusgitárosaként. Fogalmam sem volt, hogy ez ekkora "nagy dolog”! Nem tudtam, mit is jelentett akkoriban session zenésznek lenni. Némi rábeszélés után játszottunk néhány fesztiválon és rádióműsorban, és a gitáros átadta az elérhetőségeimet az ügynökének. Egy héten belül kaptam egy hívást, hogy Phil Collins azt akarja, hogy basszusgitározzak neki! Azóta basszusgitároztam Adam Lambertnél, Cee Lo Greennél, gitároztam Craig Davidnél, és háttérénekes voltam élő és stúdiófelvételeken egyaránt nagy előadóknak. Szeretettel emlékszem vissza azokra az időkre. Nagyon szórakoztató volt, azt hiszem, sok minden változott azóta jó és rossz irányba egyaránt. Még most is vállalok alkalmi session együttműködéseket azoknak a művészeknek.

 

Dawn Joseph MF Robots 2022 Jazzpiknik 10

 

Néhány korábbi kedvenc előadóm, a Salt'N'Pepa, az EN Vogue befolyásolta a stílusodat. Van valami részlet, hogy mit használsz még most is tőlük? Azt írtad az Instagram oldaladra, hogy amatőr ruhatervező vagy, és azt olvastam, hogy te tervezed és készíted az öltözékeidet. Tervezőként mi inspirál?

Amíg felnőttem, több hatás is ért. Énekileg és stilisztikailag. Határozottan kijelenthetem, hogy Ella Fitzgeraldtól tanultam a legtöbbet. Legfőképpen a kifejezésmódját. Hatalmas hatással vannak rám az olyan soul nagyságok is, mint Anita Baker, Gladys Knight, Aretha Franklin, Luther Vandross, Michael Mcdonald, Sister Sledge, Chic, valamint a kortársabb énekesek és művészek, mint Whitney Houston, En Vogue, Mary J Blige. A divat iránti érdeklődésem Rick Jamestől, Michael Jacksontól, Bananaramától és Cameótól ered. Alapvetően bárki tetszik a 80-as évekből!! A stílusom nagyon eklektikus. Szeretem az eltúlzott formákat, a színeket. Igyekszem minél több színpadi ruhámat saját magam elkészíteni. Általában az anyaggal kezdődik a munka. Nagyon amatőr vagyok, így nem én vagyok a leggyorsabb varrónő, de szeretem az egész folyamatot.

Dawn Joseph MF Robots 2022 Jazzpiknik 19

Hány zenei formációban vagy éppen? Milyen műfajban zenéltek?

Amikor nem „ROBOT” vagyok, szólóénekesként lépek fel Londonban, valamint az Egyesült Királyság többi településén és Dániában. A szólót a Robots projekt kiterjesztésének tekintem. Általában a Motown, a Soul és az R'n'B műfajokban mozgok, felvettem már egy EP-t is.

 

Dawn Joseph MF Robots 2022 Jazzpiknik 11

 

Milyen zenét, milyen előadókat hallgatsz manapság? Honnan jött a Music for Robots név?

Mindenféle zenét hallgatok hangulatnak megfelelően. A countrytól a popon át az indie-ig bármit. Szerintem ez határozottan hallható is az MFR által készített zenében. A Music For Robots név pedig könnyen megjegyezhető és vicces! Rengeteg igazán nagyszerű és inspiráló új zene létezik, de a zeneipar nagyon telített, és most könnyebb lemezt készíteni, mint valaha. Nem kell sokat gondolkodni, se túl sokat foglalkozni azzal, hogy épp mit hallgatsz, vagy honnan szerzed be a zenéket. Music For Robots! (Zene Robotoknak!)

Nyáron az MF Robots fellépése közben erős szél fújt a Balatonon, a Paloznaki JazzPikniken. Nagyon kellemetlen volt a színpadon?

Igen, az a szél te jó ég. Nagyon ijesztő volt, nem fogok hazudni. Nagyon szomorú lett volna ilyen hosszú várakozás után lemondani a koncertet. Elfogadtuk, a közönség pedig ott maradt és bulizott, szóval azt tettük, amiért jöttünk!

 

Dawn Joseph MF Robots 2022 Jazzpiknik 1Dawn Joseph MF Robots 2022 Jazzpiknik 3

Dawn Joseph MF Robots 2022 Jazzpiknik 4Dawn Joseph MF Robots 2022 Jazzpiknik 5

Dawn Joseph MF Robots 2022 Jazzpiknik 7Dawn Joseph MF Robots 2022 Jazzpiknik 8

Dawn Joseph MF Robots 2022 Jazzpiknik 9Dawn Joseph MF Robots 2022 Jazzpiknik 12

Dawn Joseph MF Robots 2022 Jazzpiknik 13Dawn Joseph MF Robots 2022 Jazzpiknik 14

Dawn Joseph MF Robots 2022 Jazzpiknik 15Dawn Joseph MF Robots 2022 Jazzpiknik 16

Dawn Joseph MF Robots 2022 Jazzpiknik 17Dawn Joseph MF Robots 2022 Jazzpiknik 18

 

 

 

MF Robots dates 2022

https://www.facebook.com/DawnJosephOfficial
https://www.facebook.com/mfrobots
https://www.instagram.com/mfrobots/
https://twitter.com/musicforrobots


Emeli Sandé, 2022.08.04. Nagyszínpad

 

Lisa Stansfield, 2022. 08.05. Nagyszínpad

 

STEREO MC's, 2022. 08.05. Main Stage

 

Al McKay's Earth, Wind & Fire Experience, 2022. 08.06. Nagyszínpad

 

Drón show

Paloznaki-Jazzpiknik-2022-Emeli-Sande
Paloznaki-Jazzpiknik-2022-Lisa-Stansfield-1
Paloznaki-Jazzpiknik-Al-McKay-Earth-Wind-and-Fire-Experience
Paloznaki-Jazzpiknik-Al-McKay-Earth-Wind-and-Fire-Experience-2
IMG4026

Legközelebbi események a Jazzpiknik szervezésében:

A Jazzy Rádióval közösen két világhírű előadót is elhoznak ősszel a MOM Kulturális Központba!

Október 28: INCOGNITO

https://momkult.hu/programok/jazzy-jazzpiknik/

November 12: DE-PHAZZ

https://momkult.hu/programok/jazzy-jazzpiknik-2/

Jegyvásárlásért, további információért kattints IDE >> https://momkult.hu/programok/

A jövő évi dátumot pedig már érdemes most beírni a naptárba: 2023. augusztus 3. és 5. között újra Paloznaki Jazzpiknik!

  szisz, zarbet


More Coverage

Ilyennek láttuk a Paloznaki Jazzpikniket 2021-ben

A szellősen elhelyezett büfékocsik és pavilonok, néhány terelő kordon és biztonsági őr segített az eligazodásban, továbbá a látogatók, akik már nyitáskor szép számmal jelen voltak már a kis utcákban is, hiszen a rendezvény helyszíne is taglalt, a több színpad és udvar egymástól elszórtan helyezke...

10. jubiláló piknik-élmény Paloznakon 2022-ben

A május 31-i sajtótájékoztatón derült fény először a teljes lineup-ra, illetve van még egy titka a rendezőknek, amit augusztus 4-én jelentenek be.

Interjú: Valde Orsolya, fesztiváligazgató, Paloznaki Jazzpiknik

Délután fűben ülős a Nagyszínpadunk, sok-sok pokróc a mezőn, rohangászó gyerekek, jó hangulat. Aztán este 9-től itt az igazi koncerthangulat, általában felállnak a pokrócokról táncolni! A Balaton-parti domboldalon, unikális helyen szólnak a világsztárok dallamai a csillagfényes éjszakában.

Interjú: Fábián Juli jazz énekesnő

Fábián Juli, egy különleges hang egy stílusteremtő zenei atmoszférában.

Interjú: Emeli Sandé a Jazzpiknikről

A barátaim, a családom, a párom mind inspirálnak, igyekszem szeretettel körülvenni magam, és ezt kivetíteni, amikor színpadra lépek.

Copyright © 2013- | Minden tartalom jogvédett. Ászf
www.anoidivat.hu | Elérhetőség: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Vissza a lap tetejére